Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
19.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

13

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Ljudmila Novak

Petek, 29. 9. 2017, 19.45

6 let, 6 mesecev

LJUDMILA NOVAK (letnik 1958)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

13

Ljudmila Novak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Trenutna funkcija: poslanka državnega zbora; predsednica NSi

Predlagatelj: NSi

Izobrazba: profesorica nemščine in slovenščine


Življenjepis:

Še v njenih poznih tridesetih ni veliko kazalo na to, da se bo Ljudmila Novak, učiteljica na zavodu za usposabljanje invalidne mladine v Kamniku, kdaj resneje ukvarjala s politiko. V njej je bil precej bolj aktiven njen mož Roman Novak, ki je bil občinski svetnik NSi v Moravčah.

Vse to se je spremenilo leta 2000. Takrat je vlado nekaj mesecev vodil pokojni Andrej Bajuk, edini premier, ki je bil član NSi. Novakova je postala članica sveta stranke in nato še županja Moravč. Leta 2004 je bila izvoljena v evropski parlament, štiri leta pozneje, ko je NSi na volitvah izpadla iz parlamenta, pa je postala predsednica stranke. Leta 2011 se ji je kot edini do zdaj uspelo vrniti v državni zbor. Poslanci so Novakovo, v mladih letih dobro košarkarico, izvolili za podpredsednico parlamenta.

V devetih letih vodenja stranke je preobrazila tako svojo politično podobo kot stranko.

Ljudmila Novak | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Najprej se je s pomočjo zavezništva, ki ga je sklenila z mladim krilom stranke (njegovi vodji sta poslanec Matej Tonin in generalni sekretar Robert Ilc), postopoma rešila sence "zaslužnih" članov stranke, najbolj Lojzeta Peterleta. Če je nekoč veljala za radikalno, izrazito desno političarko, ki je bila v razpravah o družinskem zakoniku "na liniji" z Alešem Primcem, se je v zadnjih letih, verjetno tudi pod vplivom svojih političnih vzornikov iz vrst nemške krščanske demokracije (CDU), pomaknila v desno sredino.

Hkrati se je odmaknila od SDS in trdega jedra Cerkve. Prelomen trenutek se je zgodil aprila lani, ko so Janševi privrženci na zborovanju na Kongresnem trgu izžvižgali njene pozive k "demokratični, povezovalni desnici". Politično identiteto je našla v liberalnem gospodarskem programu, ki temelji na privatizaciji, deregulaciji krepitvi zasebnega zdravstva in šolstva. Kljub temu jo zaradi zmernejše drže nekateri politični analitiki po volitvah prej kot v koaliciji s SDS vidijo kot del prve vlade po letu 2004, katere sestava bi presegla ločnico med levim in desnim političnim polom.

Tudi zato bi lahko morebitna uvrstitev Novakove v drugi krog predsedniških volitev še dodatno premešala razmerja na desnici. Janšo bi postavila v položaj, ko bi se moral odločati med podporo "nekdanjemu predsedniku naslednice zveze komunistov" ali vodji donedavne koalicijske partnerice, ki je že nekaj časa tarča napadov njegovih medijev.


Afere:

-


Izjave:

"Izvor vseh kriz je v krizi vrednot. (…) Družinski zakonik zagotovo ne brani pravic otrok, temveč obravnava otroka kot predmet, ki si ga lahko nekdo izbojuje pod krinko enakih pravic. Tudi sicer je družina v Sloveniji zelo ogrožena."
(Siol.net, februar 2010)
"Slovenska kultura je močno prežeta s krščansko tradicijo, ki je tudi temelj Evrope in demokracije, ena od vrednot krščanstva pa je odpuščanje. To je tudi tisto, česar nismo dosegli. Zamere nas utesnjujejo in nas begajo, to pa povzroča ječo za človeka. Beguncem je treba najprej pomagati tam, kjer so ti ljudje doma, mi pa moramo pomagati človeku, se boriti proti zlu in terorizmu."
(govor na zborovanju na Kongresnem trgu, april 2016)
"Nekdo, ki je izgubil zaupanje ljudi, je težko predsednik vlade, zato v NSi iščemo tretjo osebo, torej nekoga, ki bo znal povezati vse sile in je prepoznavna in močna osebnost tudi na področju gospodarstva, ki je po njenih besedah izredno pomembno za Slovenijo."
(Reporter, maj 2017)
 

Ne spreglejte