Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2017,
17.40

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

volitve predsedniške volitve 2017 Borut Pahor Marjan Šarec

Nedelja, 12. 11. 2017, 17.40

6 let, 5 mesecev

Pahor pred drugim krogom mirnejši, Šarec samozavesten #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Med približno 1,7 milijona volilnih upravičencev sta tudi oba predsedniška kandidata, Borut Pahor in Marjan Šarec, ki sta svoja glasova danes oddala v Šempetru pri Novi Gorici oziroma Kamniku.


Šarec: Volilna udeležba je temelj demokracije

Šarec je okoli 9. ure glas oddal v Kamniku in ob tem ocenil, da je v naporni volilni kampanji lahko "pokazal, kaj bi želel poudariti kot predsednik".

"Občutke imam dobre. Ne bi šel niti v tekmo, če ne bi računal na zmago. Vsak, ki tekmuje, računa na to, drugače je nesmiselno. Mislim, da smo v zadnjih treh tednih v kampanji pokazali tisto, kar želimo poudarjati, kar želim tudi sam kot predsednik republike. Želim biti odločen, želim biti zelo aktiven pri aktualnih družbeno-političnih vprašanjih. Nikakor ne mislim samo stati in gledati samo zaradi ljubega miru, ampak bo moj cilj, da zagotovimo državljankam in državljanom občutek, da politika gleda na njih, da ji ni vseeno in da se bo potem sčasoma tudi volilna udeležba dvignila. Upam, da bo danes vsaj taka, kot je bila, ker volilna udeležba je temelj demokracije," je, preden je oddal svoj glas, povedal Šarec.

Pahor: Danes sem veliko bolj miren, kot sem bil v prvem krogu

Pahor je volil okoli 11. ure v Šempetru pri Novi Gorici. Dejal je, da je danes veliko bolj miren, kot je bil v prvem krogu. "V tej kampanji je bilo nekaj kontroverz, kot v vsaki. Eno od teh protislovij je, da sem danes veliko bolj miren, kot sem bil v prvem krogu. Tudi eno veliko večje zadoščenje čutim, ki ga zaradi vznemirjenosti v prvem krogu nisem. Ta vznemirjenost je bila posledica velikih pričakovanj – jaz jih nisem imel, ampak so jih imeli nekateri ljudje. No, te vznemirjenosti zdaj ne čutim. Ta mirnost in zadoščenje sta glavni značilnosti zdajšnjega razpoloženja," pa je povedal aktualni predsednik Pahor.

Video: Planet TV

45 prijav kršitev volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel opolnoči s petka na soboto in je veljal do zaprtja volišč danes ob 19. uri, prejela 45 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, piše na spletni strani ministrstva.

Za 33 obvestil so že ob prejetju ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oziroma gre za zadeve, ki jih Inšpektorat RS za notranje zadeve že obravnava.

V osmih zadevah so po zbranih dokazih ugotovili, da inšpektorat ne bo uvedel postopka o prekršku, tako da na podlagi prejetih obvestil obravnava štiri zadeve, povezane z domnevnim kršenjem volilnega molka. Od tega se dve nanašata na predvajanje oddaje na televiziji, ena na objavo na spletnem portalu in ena na objavo sporne vsebine v aplikaciji na mobilnih telefonih.

Volilna kampanja se mora v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov.

Ne spreglejte