Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
18.02

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

banka Ljubljanska banka Vesna Pusić

Torek, 3. 9. 2013, 18.02

3 leta, 4 mesece

Zmeda. Erjavec zanika trditve Pusićeve glede LB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Baselska Banka za mednarodne poravnave se je razglasila za nepristojno za reševanje vprašanja prenesenih varčevalnih vlog nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem, pravi Pusićeva, Erjavec pa to zanika.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki se na Bledu udeležuje Strateškega foruma Bled, je povedala še, da se oktobra nadaljujejo pogovori med njima s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in obema finančnima strokovnjakoma Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem. Govorili naj bi o nadaljnjih korakih v reševanju vprašanja prenesenih vlog, "glede na to, da je baselska Banka za mednarodne poravnave ponovila, da ni pristojna v tem primeru", je pojasnila hrvaškim novinarjem.

Erjavec: Pismo razumemo tako, da se banka ni razglasila za nepristojno Erjavec pa je zanikal navedbe Pusićeve. "Mi drugače razumemo pismo in odgovor baselske banke," je dejal Erjavec, ki pa podrobnejše vsebine pisma kljub vztrajanju novinarjev ni razkril.

"Mi ga razumemo tako, da se ni razglasila za nepristojno," je poudaril minister. "Pomembno je to, da se ta zadeva ne rešuje pred hrvaškimi sodišči, ampak da se išče rešitev v okviru sukcesije in pismo iz Basla ne govori o tem, da se je BIS razglasila za nepristojno," je dejal. "Mi ves čas trdimo, da je potrebno najti nekoga, nekoga tretjega, ki bi našel rešitev za to odprto vprašanje. Izjava ministrice pa je pač njena izjava, kako ona razume zadevo. Mi jo razumemo drugače," je dejal.

Pojasnil je, da sta se s Pusićevo dogovorila za ponovno srečanje skupaj z obema finančnima ekspertoma, Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem. Predvidoma naj bi se sestala po Croatia forumu v Dubrovniku, ki bo konec septembra, na hrvaški strani, a podrobnosti srečanja je treba še uskladiti, je povedal.

Na tem srečanju naj bi preučili pismo iz Basla in se dogovorili "o nadaljnjih korakih, kako bomo rešili vprašanja, ki so vezana na vloge pri Ljubljanski banki", je še povedal Erjavec. Kot pravi, bo Slovenija ta postopek nadaljevala v skladu s podpisanim memorandumom. "Za Slovenijo je to vprašanje sukcesije in v okviru sukcesije bomo iskali rešitve," je dejal in dodal, da si Slovenija prizadeva za korektne odnose glede reševanja vprašanj v zvezi z LB.

Erjavec: Izjava Pusićeve je bila preuranjena Spomnil je, da se je tudi Hrvaška zavezala, da bo spoštovala memorandum, "kar pomeni, da se to vprašanje rešuje v okviru sukcesije". Po mnenju Erjavca je zato dobro, da se strani sestaneta in pogovorita o nadaljnjih korakih, "kako bomo uresničili memorandum, ki smo ga podpisali in ki je omogočil, da je Slovenija pristala na to, da je Hrvaška danes polnopravna članica EU".

Erjavec meni, da je bila izjava Pusićeve preuranjena. "Prav bi bilo, da bi se prej sestali z obema ekspertoma, tako kot je bilo danes na pogovoru na štiri oči tudi predlagano, ampak iz tega ne bomo delali neke velike zgodbe," je dejal.

Slovenija od Hrvaške pričakuje, da spoštuje memorandum. "Slovenija je korektno izpolnila vse svoje obveznosti po memorandumu. Pričakujem, da bo to storila tudi Hrvaška," je dejal Erjavec in menil, da je v korist obeh držav, da najdeta dobro rešitev za obe strani.

Zatem se je znova oglasila Pusićeva in novinarjem ob robu Blejskega strateškega foruma pojasnila, da v pismu, ki sta ga državi dobili zdaj, piše podobno, kot sta ga iz banke dobili že leta 2010 in sicer, da "v BIS menijo, da ne morejo prispevati k reševanju tega problema in da je edino, kar nam lahko ponudijo, prostor za srečanje".

"A prostora seveda ne potrebujemo. Sestanemo se lahko ali v Sloveniji ali na Hrvaškem in dogovorili smo se, da se bomo sestali," je povedala in ponovila, da se bosta z Erjavcem predvidoma oktobra sestala skupaj z obema finančnima strokovnjakoma.

Pusićeva: Moja izjava je bila popolnoma točna "Moja izjava, da se je BIS razglasila za nepristojno, je bila popolnoma točna, kot je to BIS napisala že drugič. BIS ne bo reševala tega problema glede na svoje lastno stališče. Ampak mi ga hočemo reševati," je dejala.

Na novinarsko vprašanje, ali po odgovoru iz Basla sedaj pomeni, da se bodo znova nadaljevale tožbe pred hrvaškimi sodišči, je Pusićeva spomnila na memorandum med vladama obeh držav, ki sta ga državi podpisali 11. marca na Mokricah. Ta memorandum "omogoča, da obe državi skupaj zaprosita za mirovanje postopkov in to mirovanje lahko traja dve leti, znotraj teh dveh let pa lahko najdemo rešitev in prepričana sem, da jo lahko najdemo", je dejala hrvaška zunanja ministrica.

Dejala je še, da memorandum, kot ga vidi Hrvaška, ne omogoča posredovanja tretje strani, da bi se našla rešitev spora v okviru sukcesije, razen v okviru BIS. "Ni druge možnosti. Imamo možnost, da se obrnemo na BIS in da zaustavimo sodne postopke za dve leti," je dejala.

"Kar se nas tiče, prepričana pa sem tudi za slovensko stran, obstaja absolutna dobra volja, da sedemo in govorimo o možnih načinih iskanja rešitve, zdaj ko BIS ni več opcija. Po mojem mnenju pa imamo dovolj časa, da najdemo rešitev, kar pa se mene tiče, je rešitev lahko tudi neke vrste posredovanje s strani kakih posrednikov, glede katerih bi se strinjala naša finančna strokovnjaka," je še dejala Pusićeva in zanikala, da bi lahko ta odgovor BIS razumeli kot korak nazaj v reševanju vprašanja LB. "Ravno nasprotno," je dejala.

Ne spreglejte