Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2011,
15.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dejan Židan

Sreda, 19. 10. 2011, 15.21

7 let, 2 meseca

Židan: Uspeli smo dvigniti zavest potrošnika o pomenu slovenske hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V tem mandatu smo uspeli dvigniti zavest slovenskega potrošnika o pomenu slovenske hrane, je v Ljubljani izpostavil minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan.

Kot je na novinarski konferenci ob predstavitvi dela kmetijskega ministrstva v obdobju od leta 2008 do pojasnil Židan, je ministrstvo v tem času sprejelo 426 predpisov, od tega deset zakonov. Slovenija naj se zgleduje po Ministrstvu za življenje Ob robu predstavitve mandata pa je dodal, da upa, da bodo politične stranke inovativne tudi v smeri, da bodo dobre rešitve pogledale pri sosedih. "Ena od sosednjih držav ima ministrstvo za življenje, oz. razširjeno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo, okolje in upravljanje z vodami. To je model, ki bi ga Slovenija lahko zaradi veliko razlogov tudi uporabila. V tako ministrstvo pa ne sodi prostor," je pojasnil Židan.

V omenjenem obdobju so na kmetijskem ministrstvu z nevladnimi organizacijami in politično javnostjo dosegli soglasje, da je proizvodnja hrane potrebna in da jo je treba povečati, kar se kaže skozi sprejeto resolucijo o strateških usmeritvah v kmetijstvu in živilstvu z naslovom Zagotovimo.si hrano za jutri.

Pravi odgovor na prehransko krizo: hrana je v Sloveniji "Nismo samo kmetijsko ministrstvo, pač pa smo slovensko prehransko ministrstvo, ki je zadolženo za to, da v Sloveniji hrano proizvajamo, da je varna, in da bomo naredili vse, da bomo v primeru prehranskih kriz, ki se napovedujejo, imeli pravi odgovor - da je hrana v Sloveniji," je opozoril Židan.

Ministrstvo se mora ukvarjati tudi s pomočjo proizvajalcem hrane pri urejanju poslovnih odnosov, saj se je ideja, da bi z velikimi plačili na hektar uspeli povečati proizvodnjo hrane, izkazala za nezadostno. "To je osnovni pogoj za kmeta, vendar nezadosten. Kljub temu se je namreč proizvodnja hrane zmanjšala. Pri krompirju smo v zadnjih dvajsetih letih prišli s 133- na 66-odstotno samooskrbo. Pri pridelavi vrtnin smo samooskrbo zmanjšali s 70 na 30 odstotkov, pri reji prašičev pa z 80 na 50 odstotkov," je pojasnil Židan.

Prepričan je, da moramo, če hočemo narediti korak naprej, aktivno pomagati poslovnim partnerjem, torej kmetom, obrtnikom industriji in trgovini, da razumejo, da so drug od drugega odvisni, da začnejo med seboj sodelovati na moderen etičen način ekonomije.

Že letos uredba o zelenem javnem naročanju Prvi operativni dosežen na tej poti je bil dogovor o žitni verigi, napore ministrstvo vlaga v učinkovito zelenjavno verigo, ki je že vzpostavljena. Pomembno je, da se je v to verigo vključila tudi trgovina. Židan je izpostavil tudi podpis kodeksa dobrih praks v agroživilski verigi. Ministrstvo je začelo ponovno vzpostavljati tudi gozdno-lesno verigo. Židan je izpostavil uredbo o zelenem javnem naročanju, ki naj bi bila sprejeta še letos.

Obenem je opozoril tudi na vzpostavitev hitrega odziva inšpekcijskih služb pri sumih pretvorb pri hrani.

Leta 2010 preobrat v pozitivni smeri Izpostavil je tudi, da podatki za leto 2010 kažejo, da je prišlo v Sloveniji pri proizvodnji hrane do preobrata v pozitivni smeri, da kmetije beležijo boljše poslovne rezultate, uvoz hrane se je blago zmanjšal, nekoliko pa se je povečal izvoz.

Preberite tudi:

Ne spreglejte