Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
5. 4. 2017,
14.59

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Telekom Slovenije Niko Klanšek Kolektor S&T Iskratel startup cafe startup Roman Kužnar

Sreda, 5. 4. 2017, 14.59

1 leto, 4 mesece

Zakaj se slovenska podjetja odločajo za vlaganje v startupe?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Startup cafe | Foto Startup cafe

Foto: Startup cafe

Ob zbiranju prek platform za množično zbiranje sredstev se v Sloveniji v zadnjem času prebuja tudi zanimanje slovenskih podjetij za vlaganje v startupe. Kakšnega sodelovanja s startupi si želita Kolektor in Iskratel ter kako bi kot startup prepričali Telekom Slovenije? 

Kdor ima dobro idejo oziroma produkt, jo prijavi na eno od platform za množično financiranje, kjer poskuša prepričati podpornike, da zbere zagonski kapital. Takšna je največkrat pot inovatorjev.

Na drugi strani pa tudi uveljavljena slovenska podjetja iščejo določene ideje in produkte, kako bi okrepile svoj položaj na trgu.


Zasnovala pisalo in v manj kot 24 urah dobila več kot sto tisoč dolarjev 

Slovenski startupi v zadnjem letu zbrali 1,8 milijona evrov


Okrog milijon evrov na leto

Mateja Lavrič | Foto: Startup cafe Foto: Startup cafe Med njimi sta tudi Iskratel in Kolektor Ventures, ki sta pred kratkim ustanovila sklad za startupe.

"Ne znamo vsega. Želimo si hitreje inovirati. Nimamo vseh znanj, ki jih imajo startupi," je na startup cafe dejala Mateja Lavrič iz Kolektorja, zakaj so se odločili za ustanovitev sklada.

Letno načrtujejo nekaj milijonov evrov vložkov v startupe, za zdaj pa so podprli eno idejo, z nekaterimi pa so v zaključni fazi pogovorov.

Iščejo predvsem ideje, ki bi lahko pomagale Kolektorju, kot so pametne tovarne, umetna inteligenca, ne zapirajo vrat pa tudi idejam, ki bi jih prepričala z drugih področij.

Iskratel si je za prihodnjih pet let zadal, da bo v startupe vložil okoli pet milijonov evrov. Pred kratkim so podprli idejo o voki-tokiju na pametnih telefonih, ki se imenuje Gotoky, in jim namenili 150 tisoč evrov.

"Do konca leta pričakujemo, da bo izdelek na trgu. Nismo le finančni investitor, ampak nekdo, ki išče sinergijo," pravi Roman Kužnar iz Iskratela.

Roman Kužnar | Foto: Startup cafe Foto: Startup cafe

Kako preprečijo, da bi zadušili delo startupa?

Podjetja z vložkom v startup na drugi strani pričakujejo tudi rezultat.

"Nismo dobrodelna ustanova. Vodi nas poslovna miselnost. Tudi mi želimo nekaj imeti od tega. Vendar pa zagotovimo, da startup podjetje ohrani avtonomnost," odgovarja Kužnar. Iskratel v startup kot lastnik vstopi z 25,01-odstotnim lastniškim deležem.

"Želimo imeti pregled nad delom v startupu, odvisno od vložka, ne želimo pa se mešati v njihovo delo," pravi Lavričeva.

"Prednost pri podpori velikega podjetja je v tem, da si na npr. na Kickstarterju sam, potem ko ti recimo kampanja uspe. Tukaj pa imaš vso podporo podjetja, odprejo ti lahko marsikatera vrata, ti svetujejo in ti pomagajo," je po mnenju Nika Klanška, poznavalca startup področja, ki zdaj deluje pri Startup studio založniške hiše Delo, glavna razlika med platformami za množično financiranje in podjetji, ki vlagajo.

Kako jih prepričate?

Niko Klanšek:
Startupi se predstavijo, povedo osnovne podatke, na hitro predstavijo koncept. V eni minuti mi mora biti jasno, kaj delajo.

Mateja Lavrič:
Pri startupih ti mora hitro biti jasno, kakšno bolečino na trgu rešujejo.

Roman Kužnar:
Osebno sem v vlogi povezovalca, ki potem pri Iskratelu najdem primerne sogovornike. Težko v prvi minuti ocenim, ali je neka ideja vredna podpore. Dobro je tudi, da se startupi postavijo v vlogo investitorjev.

Telekom Slovenije:
Začetna predstavitev in poznejši podrobnejši opis, s katerim utemeljijo, na katerem področju si predstavljajo sodelovanje s Telekomom. Vsako sodelovanje ne pripelje do kapitalske investicije, bomo pa iskali različne možnosti sodelovanja. V primeru, da bomo rešitev prepoznali za takšno, ki ima potencial in ki sovpada z našo strategijo, ovir za sodelovanje ne vidimo.
Ne spreglejte