Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
15. 5. 2015,
15.24

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

naložbe Slovenija Hrvaška Srbija BiH

Petek, 15. 5. 2015, 15.24

1 leto, 3 mesece

Zakaj Balkan ni več obljubljena dežela slovenskih vlagateljev

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več kot sedemdeset odstotkov slovenskih naložb v tujini odpade na države nekdanje Jugoslavije. Veliko manj so te države (izjema je sosednja Hrvaška) pomembne za slovenski izvoz in uvoz.

Pred dnevi so mediji poročali o tem, da Terme Čatež, ki jih lastniško obvladuje Bojan Petan, za 15 milijonov evrov prodajajo Terme Ilidža v BiH. Je ta umik še en znak, da države nekdanje Jugoslavije niso več obljubljena dežela slovenskih vlagateljev?

Vrhunec naložb leta 2009 Poglejmo statistične podatke. Največ slovenskih naložb v regiji, ki jo je EU poimenovala Zahodni Balkan (Hrvaška, Srbija, BiH, Črna gora, Makedonija …), je bilo leta 2009. Takrat so slovenska podjetja imela v teh državah za skoraj štiri milijarde evrov neposrednih naložb.

Do leta 2013 so po podatkih Banke Slovenije te naložbe upadle na 3,7 milijarde evrov, kar pa še vedno predstavlja 71,6 odstotka vseh neposrednih naložb, ki jih ima Slovenija v tujini. Največ neposrednih naložb ima Slovenija na Hrvaškem (1,5 milijarde evrov) in Srbiji (1,2 milijarde evrov).

Revne in politično negotove države Težava je, da so to revne države (še najbolj je bogata naša južna soseda), ki so v slabem gospodarskem stanju (dolgoletna recesija na Hrvaškem na primer) ali pa so celo življenjsko odvisna od mednarodne pomoči (BiH in Kosovo).

Nekatere države, kot je Makedonija, se poleg gospodarskih težav otepajo še z veliko politično negotovostjo. Kupna moč v teh državah je nizka, brezposelnost je visoka, prav tako to niso države z velikim številom prebivalcev.

Kako je Jugovzhodna Evropa pomembna za slovenski izvoz Če je v državah južno od Sotle in Kolpe veliko slovenskih naložb, pa so te države manj pomembne za slovenski izvoz in uvoz. Gledano v celoti je leta 2014 po podatkih Banke Slovenije izvoz v te države predstavljal le 14,1 odstotka vsega slovenskega izvoza in le osem odstotkov uvoza.

Še najbolj odstopa Hrvaška, kamor smo lani izvozili za 1,8 milijarde blaga (to je za Nemčijo, Italijo in Avstrijo naš četrti najpomembnejši izvozni trg). Dokaj pomemben je za Slovenijo še srbski trg (720 milijonov evrov izvoza), a je zdaj manj pomemben kot na primer poljski (750 milijonov evrov) in madžarski (740 milijonov evrov).

Češka pomembnejša od BiH BiH, kamor smo lani izvozili za slabih 520 milijonov evrov blaga, je manj pomembna od Češke (564 milijonov evrov). Makedonija (200 milijonov evrov) in Črna gora (70 milijonov evrov) skupaj ne odtehtata Slovaške, kamor smo lani izvozili za 417 milijonov evrov blaga.

Ne spreglejte