Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
18. 9. 2013,
16.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDH Marko Pogačnik Matjaž Han

Sreda, 18. 9. 2013, 16.03

7 let, 2 meseca

Za SDS zakon o holdingu slab, SD težav z njim za zdaj ne vidi

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
SDS: Vlada si prek neimenovanja opozicije v nadzorni svet holdinga podreja državno premoženje. Matjaž Han (SD) pa pravi, da to, ali bo kakšna stranka v nadzornem svetu, ta trenutek ni pomembno.

Marko Pogačnik, poslanec SDS in nekdanji prvi mož Slovenske odškodninske družbe, ki bo pomenila jedro novoustanovljenega državnega holdinga, je na novinarski konferenci poudaril, da bi sprejetje zakona o slovenskem državnem holdingu, ki so ga poslali v javno razpravo, ogrozilo stabilnost in vzdržnost pokojninske blagajne.

"Koalicijske stranke kažejo svojo nenačelnost in dvoličnost" Zakon namreč določa, da se bo Kad v celoti prenesel pod okrilje holdinga, iz zakona pa je črtana obveznost Kada, da bo letno nakazoval 50 milijonov evrov za usklajevanje pokojnin, prav tako pa v zakonu ni varovalk, da se premoženje Kada ne more uporabljati za druge namene, razen za tiste, določene z zakonom o pokojninskem zavarovanju.

"Če bo zakon sprejet, si bo vlada v celoti podredila holding in državno premoženje," je poudaril. Po njegovih besedah bo namreč nadzorni svet holdinga imenovala vlada, v njem pa ne bo predstavnikov opozicije.

Ob tem je spomnil, da sta stranki PS in SD umik podpisov za referendum zoper prvotni zakon o državnem holdingu pogojevali prav z zagotovitvijo položajev za predstavnike opozicije v nadzornem svetu. Kot pravi, so zdaj s podreditvijo nadzornega sveta pokazali svojo dvoličnost in nenačelnost.

Družbe v lasti SDH niso zavezanci za dostop do informacij javnega značaja SD in PS sta, kot pravi Pogačnik, v obdobju vlade Janeza Janše tudi trdili, da je treba najprej pripraviti strategijo in nato ustanoviti holding, zdaj pa so v zakon zapisali, da je treba strategijo predložiti tri mesece po ustanovitvi holdinga.

"Zakon predvideva zgolj holding kot zavezanca za informacije javnega značaja, ne pa tudi družb, v katerih ima SDH večinski delež. Znova se kažejo nenačelnost in dvojna merila sedanjih koalicijskih strank, saj je bil eden od pogojev za umik podpisov, da so tako SDH kot večinske družbe zavezanke za informacije javnega značaja," je še dejal Pogačnik.

"Verjetno se pri tem zakonu ne bomo sprli, kot se znamo Slovenci" Matjaž Han (SD) pa nam je povedal, da je za njegovo stranko pomembno predvsem to, da državno premoženje ostane v lasti države in da holding z njim le upravlja. "Minister za finance Uroš Čufer nam bo moral še razložiti nekatere zadeve glede nadzornega odbora, drugo vprašanje, ki mu ga bomo zastavili, pa je, kaj se bo zgodilo z zakonsko podlago Kada, ki je bil ustanovljen zaradi pokojnin. Če bomo dobili vse odgovore na svoja vprašanja, ne vidim večjih težav, zakaj zakon ne bi bil sprejet," je pojasnil.

Han upa, da bo ministrstvo za finance prisluhnilo vsem pripombam in vprašanjem, ki se bodo pojavili med javno razpravo, in da bo zakon na koncu sprejet. "Verjetno se pri tem zakonu ne bomo sprli, kot se znamo Slovenci. Upam, da smo se v teh mesecih vladanja kaj naučili," je zatrdil in dodal še: "Čas ne igra več za nas. Moramo biti resni. To, ali bo kakšna stranka imela predstavnika v nadzornem svetu, ta trenutek ni pomembno."

Ne spreglejte