Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
16.41

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Adria Airways prodaja dokapitalizacija vlada

Petek, 15. 1. 2016, 16.41

1 leto, 5 mesecev

Vlada odobrila dokapitalizacijo in prodajo Adrie Airways

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada soglaša z načrtom upravljanja s kapitalsko naložbo v Adrii Airways. Ta predvideva državno dokapitalizacijo družbe pod pogojem hkratne dokapitalizacije zasebnega vlagatelja in privatizacije.

Letni načrt upravljanja s kapitalsko naložbo v Adrii Airways je pripravil Slovenski državni holding (SDH), v ponedeljek ga je potrdil tudi nadzorni svet holdinga. Tako kot SDH tudi vlada ocenjuje, da je državna dokapitalizacija ob hkratni udeležbi zasebnega investitorja bistveno gospodarnejša odločitev in pomeni manjši strošek za državo kot potencialni stečaj ali ustanovitev nove letalske družbe.

Neuradno: država naj bi dala tri milijone evrov

Dokapitalizacijska skupščina je sklicana za 19. januar, po predlogu uprave bodo lastniki odločali o povečanju kapitala družbe za osem milijonov evrov. Kakšen bo vložek države in morebitnega kupca - vložek zasebnega vlagatelja je potreben zaradi pravil državnih pomoči -, uradno ni znano. Po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi država namenila tri milijone evrov, kupec pa od dva do pet milijonov evrov. Med potencialnimi kupci se omenja nemške investicijske sklade, ki se ukvarjajo s prestrukturiranjem podjetij, 4K Invest, Callista Private Equity in Intro Aviation.

Adria Airways je v postopku prodaje, in sicer je naprodaj 91,58-odstotni delež. Država ima 69,87-odstotni delež, ki ga upravlja SDH, DUTB 19,63-odstotni, SDH pa 2,08-odstotni delež. Vlada pričakuje, da bo SDH zaključil privatizacijski postopek na odprt in pregleden način, ob tem da bodo ustrezno izločena tveganja potencialno nedovoljene državne pomoči.

Zakaj je Adria na robu Privatizacija slovenskega letalskega prevoznika je bila predvidena že s sklepom DZ iz leta 2013 o privatizaciji 15 podjetij. Podjetje PDP kot eden od pravnih predhodnikov SDH, ki je vodilo prestrukturiranje družbe, ni zagotovilo zadosti učinkovite preobrazbe družbe, kljub večkratni in izdatni državni pomoči, ki jo je bilo deležno podjetje.

S prenosom kreditnih obveznosti Adrie Airways na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) konec leta 2013 je v prestrukturiranje vstopila tudi DUTB. Nekoordinirano delovanje obeh upravljavcev je ob zaostrenih tržnih pogojih dodatno zaostrilo finančni položaj Adrie in ga lani pripeljalo na rob insolventnosti.

Ne spreglejte