Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

4

Natisni članek

Andrej Matvoz Zdravko Počivalšek Telemach Pro Plus agencija za varstvo konkurence

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

Varuha konkurence prijavili policiji, ker naj bi prepisoval na izpitu

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

4

Andrej Matvoz | Foto Državni zbor

Foto: Državni zbor

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je eden od ključnih organov v državi, ki preprečuje zlorabe tržnega položaja in ima trenutno na mizi nekatere pomembne primere. Minister Zdravko Počivalšek je za novega direktorja izbral svojega kandidata, ki je bil brez izkušenj in se je zdaj znašel pod očitki prepisovanja pri prekrškovnem izpitu. Matvoz očitke zanika.

Smo pred združitvijo družb Telemach in PRO Plus, ki bo brez dvoma zamajala domači telekomunikacijski in medijski trg.

Z nakupom PRO Plusa bi lahko Telemach pridobil morda celo ključno prednost na trgu. PRO Plus bi mu lahko ponudil ugodnejše pogoje za distribucijo programov kot konkurenčnim operaterjem in jih tako onemogočal na trgu.

Za zeleno luč naj bi pri predsedniku vlade Miru Cerarju maja letos na obisku v Sloveniji lobiral tudi predsednik uprave ameriškega sklada KKR (največji lastnik Telemacha) David Petraeus, nekdanji prvi mož ameriške obveščevalne službe CIA.

O koncentraciji odloča invalidni varuh konkurence

Glavno besedo pri odločanju o nastanku telekomunikacijsko-medijskega konglomerata bo imela Agencija za varstvo konkurence (AVK), ki pa jo pestita kriza vodenja in kadrovska podhranjenost.

Andrej Matvoz velja za izbranca ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška (na fotografiji). | Foto: Ana Kovač Andrej Matvoz velja za izbranca ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška (na fotografiji). Foto: Ana Kovač Njen direktor je Andrej Matvoz, izbranec ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. V začetku lanskega leta mu je Počivalšek zaupal začasno vodenje agencije, čeprav Matvoz na tem področju ni imel nobenih izkušenj, ki so pogoj za opravljanje funkcije.

Edine izkušnje je Matvoz pravzaprav pridobil, ko je opravljal funkcijo vršilca dolžnosti direktorja AVK. Izbira direktorja se je sicer podaljšala in nerazumno zavlekla, v vmesnem obdobju pa je Matvoz pridobil (pre)potrebne izkušnje za vodenje AVK.

Medtem se agencija že dalj časa spopada z očitki o nedelovanju in o slabo pripravljenih odločbah, ki pozneje padajo na sodiščih. Zapuščali naj bi jo tudi pomembni uslužbenci, ki so proučevali večje primere sumov zlorabe prevladujočega položaja.


Preberite še:

S tožbo nad Počivalškovo izbiro novega varuha konkurence 

Varuh konkurence ali interesov ministra Počivalška?


Ali je sam reševal prekrškovni izpit?

Zdaj ima Matvoz, odločilni mož v zadevi Telemach-PRO Plus, nove težave. Okoliščine, povezane z njegovim imenovanjem, preiskuje policija.

Pod drobnogledom se je znašlo njegovo opravljanje prekrškovnega izpita, ki je pogoj za vodenje AVK. Če izpita ne bi uspešno naredil, bi samodejno izgubil službo.

sodišče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock V zvezi s tem je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejela prijavo suma kaznivih dejanj, pod katero je podpisan neimenovani zaposleni na AVK. V njej po naših informacijah navaja, da naj bi Matvozu pri opravljanju izpita pomagali kar pravniki na AVK, ki naj bi nato tudi ustno preverjali njegovo znanje. Vse naj bi izvedli prek mobilnega telefona.

“Komisija je omenjeno prijavo prejela in njeno obravnavo zavrnila ter na podlagi suma storitve kaznivega dejanja zadevo odstopila pristojnim organom,” so nam potrdili na KPK. 

Ali vodijo preiskavo in ali bodo morda preverili izpiske Matvozevega telefona v obdobju opravljanja izpita, ni mogoče preveriti. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana zaradi varovanja osebnih podatkov ne dajejo nobenih pojasnil.

Matvoz: Izpita ne moreš opraviti s pomočjo SMS-sporočil

Matvoz nepravilnosti zavrača in zagotavlja, da je izpit opravil sam, brez pomoči.

Fotografija je simbolična. | Foto: STA , Fotografija je simbolična. Foto: STA , Pojasnil je, da je izpit sestavljen iz dveh delov. Pisni del obsega pripravo zahtevne pisne odločbe o prekršku na več straneh, ne pa iz konkretnih pisnih vprašanj, na katera bi bil mogoč enoznačen odgovor. 

Potem je tu še ustni del, kjer v uvodnem delu kandidat najprej zagovarja nalogo iz pisnega dela, v nadaljevanju pa neposredno odgovarja na vprašanja izpraševalcev o posameznih institutih prekrškovnega prava in poznavanju prava o prekrških na sploh.

"Iz tega je jasno, da izpita ni mogoče opraviti brez poglobljenega znanja tematike, še manj pa s pomočjo SMS-sporočil," je poudaril Matvoz.

"Postopek popolna farsa"

Tožbo zoper imenovanje Matvoza je že vložil eden od neizbranih kandidatov, Damjan Matičič, ki je v preteklosti že vodil AVK. "Postopek je bil popolna farsa," je poudaril.

Kot je znano, Počivalšek pri imenovanju Matvoza ni upošteval temeljnega pogoja, ta je, da mora biti strokovnjak za varstvo konkurence in ima domače oziroma mednarodne izkušnje s tega področja.

Matvoz ni imel nobenih izkušenj. V preteklosti tudi nikoli ni vodil upravnih ali prekrškovnih postopkov na področju varstva konkurence, niti ni zastopal strank pred navedenim državnim organom.

Na KPK so prejeli tudi prijavo zaradi suma nepravilnosti pri imenovanju Matvoza. Postopek so vodili v skladu s svojimi pristojnostmi, nepravilnosti niso ugotovili, postopek so ustavili. Ali okoliščine imenovanja preiskuje policija, ni znano.

POP TV | Foto: Žiga Ponikvar Foto: Žiga Ponikvar

Ekskluzivno oglaševanje …

Vlogo za odobritev lastniške koncentracije med družbama Telemach in PRO Plus so na AVK prejeli v začetku avgusta. O njej po dostopnih podatkih še vedno odločajo.

Pred njimi je zahtevna naloga, saj sta bila oba do zdaj že v postopkih pred varuhom konkurence.

PRO Plus, ki ima v lasti dve največji komercialni televizijski postaji, Pop TV in Kanal A, pobere kar tri četrtine vseh oglaševalskih prihodkov na domačem medijskem trgu na leto. Pri tem naj bi uporabljal sporno prakso. 

Med drugim naj bi svoje stranke, ki so se zavezale, da bodo vsa sredstva za oglaševanje namenile njim, preverjali in jim, če so njihov oglas opazili na konkurenčnih televizijah, poslabšali pogoje. Vse to so v družbi PRO Plus zanikali.

… in ekskluzivni dostop do športnih programov

Drugačne prijeme naj bi uporabili v skupini United Group, ki je lastnica Telemacha. Ta je drugi največji operater v državi, ki uporabnikom na lastnem omrežju ponuja ves sklop storitev. Kupil je Tušmobil, zanimal pa naj bi se tudi za druge igralce na trgu.

Telemach | Foto: STA , Foto: STA , Spomnimo, da so jeseni 2013 naročniki Siol TV začasno ostali brez športnih programov Sport Klub, na katerih so predvajali tekme nogometne lige prvakov in evropske lige, angleške in španske lige, hokejske lige EBEL … 

Podjetje Adria Media Limited s Cipra, ki ekskluzivno trži omenjene programe in je del skupine United Group, je od Telekoma Slovenije zahtevalo neprimerljivo višje finančne pogoje. Zahtevana cena naj bi se v dveh letih povečala za petkrat. V istem času je Telemach nemoteno predvajal športne programe Sport Klub. 

V zvezi s tem je AVK v petek izdal obvestilo, da je podjetje, ki je ponudnik omenjenih športnih programov, predlagalo sklop korektivnih ukrepov. Z njimi naj bi zagotovili enakopravno obravnavo vseh operaterjev (konkurence Telemachu) in preprečili morebitne zlorabe. Operaterji imajo manj kot teden dni časa za podajo mnenja.

Ne spreglejte