Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
7. 12. 2016,
14.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

AVK Andrej Matvoz Damjan Matičič Zdravko Počivalšek ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Sreda, 7. 12. 2016, 14.27

7 let, 2 meseca

S tožbo nad Počivalškovo izbiro novega varuha konkurence

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Zdravko Počivalšek | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Imenovanje novega direktorja kadrovsko podhranjene in nedelujoče javne Agencije za varstvo konkurence (AVK) bo epilog očitno dobilo na sodišču.

Potem ko je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek konec oktobra za ta položaj izbral Andreja Matvoza, ki do nedavnega ni imel pravzaprav nobenih izkušenj s področja konkurence, se je neizbrani kandidat Damjan Matičič odločil za tožbo.

Z njo izpodbija po njegovem nezakonito odločbo ministra. Hkrati je na sodišče vložil zahtevo za izdajo začasne odredbe. Če bi se proces imenovanja nadaljeval in bi Matvoza potrdila tudi vlada in državni zbor, njegova razrešitev z vrha AVK ne bi bila mogoča.

Postopek je bil farsa

"Postopek je bil popolna farsa," je poudaril Matičič, nekdanji direktor AVK v letih od 2011 do 2012. Po njegovih besedah je bilo pri imenovanju Matvoza kršenih več zakonov in tudi določb postopka.

Tako naj bi se minister Počivalšek požvižgal na temeljni pogoj, ki ga mora izpolnjevati direktor pomembne javne agencije. To je, da mora biti strokovnjak za varstvo konkurence in ima domače oziroma mednarodne izkušnje s tega področja.

Brez izkušenj

Matvoz nasprotno ni imel nobenih izkušenj. Pred tem je delal v premoženjskopravni službi občine Hoče-Slivnica, v družinskem podjetju, ki se ukvarja z elektroprojektiranjem, kot samostojni podjetnik je imel lastno pravno pisarno, pred prihodom na AVK pa je bil leto dni zaposlen na direktoratu za podjetništvo in konkurenčnost na gospodarskem ministrstvu.

Matvoz v preteklosti tudi nikoli ni vodil upravnih ali prekrškovnih postopkov na področju varstva konkurence, niti ni zastopal strank pred navedenim državnim organom.

Podaljševali postopek in "kupovali" izkušnje

Edine izkušnje na področju varstva konkurence je Matvoz pravzaprav pridobil, ko je opravljal funkcijo vršilca dolžnosti direktorja AVK. To mu je z začetkom letošnjega leta zaupal minister Počivalšek.

Tudi zato številni verjamejo, da se je izbira direktorja podaljšala in nerazumno zavlekla, da bi Matvoz v vmesnem obdobju pridobil (pre)potrebne izkušnje za vodenje AVK. Natečajni postopek se je namreč začel že v začetku letošnjega leta.

Ali izkušnje, ki jih je Matvoz pridobil v zadnjem letu dni, sploh štejejo, bo odločilo sodišče. Matičič namreč poudarja, da je praksa upravnega sodišča takšna, da se kot relevantne delovne izkušnje štejejo le tiste, ki jih ima kandidat do konca natečajnega postopka. V primeru Matvoza bi to pomenilo zgolj dobre tri mesece.

Počivavšek kar sam presodil

Poleg tega odločitev o tem, kdo je najboljši kandidat, ni bila v rokah sveta AVK, temveč je kar minister Počivavšek po lastni presoji odločil, da je najprimernejši kandidat Matvoz.

Ministrstvo: Matvoz izpolnjuje vse pogoje

Na gospodarskem ministrstvu s tožbo še niso seznanjeni, zato je ne morejo komentirati. So pa zatrdili, da ni dvomov glede ustreznosti izbranega kandidata. "Iz vseh podatkov in dokazil, ki jih je kandidat dostavil oziroma so bila pridobljena za potrebe natečajnega postopka (prijava na javni natečaj, življenjepis, potrdila o nekaznovanosti), izhaja, da g. Matvoz izpolnjuje vse pogoje za imenovanje za direktorja AVK," so pojasnili na ministrstvu.

Ne spreglejte