Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2023,
10.39

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Svetovna banka zadolževanje IMF

Četrtek, 13. 4. 2023, 10.39

1 leto

Zelena luč povečanju mednarodne posojilne sposobnosti do 50 milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
dolarji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Države članice Svetovne banke so na zasedanju v Washingtonu podprle ukrepe, potrebne za povečanje mednarodne posojilne sposobnosti razvojnih bank v prihodnjem desetletju, in sicer do 50 milijard dolarjev (45,45 milijarde evrov), je v sredo sporočil odhajajoči predsednik Svetovne banke David Malpass.

David Malpass je pojasnil, da so razgovori s članicami Svetovne banke, ki je nosilec razvojnega financiranja, prinesli znamenja napredka o več zadevah, tudi glede potrebe po večji preglednosti dolgov, večjega razvojnega financiranja in pogumnejših podnebnih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naše države članice so podprle ukrepe, ki lahko v prihodnjih desetih letih dodajo do 50 milijard dolarjev posojilne zmogljivosti Mednarodne banke za obnovo in razvoj," je dejal.

Glede na to, da finančne zmogljivosti še zdaleč ne dosegajo potreb po virih za razvoj in naslavljanje podnebnih sprememb, bo po njegovih besedah nujno še okrepiti globalna prizadevanja.

V središču pozornosti odprava skrajne revščine in spodbujanje razvoja

Na pogovorih nastali dokument trenutno v središču pozornosti Svetovne banke ohranja odpravo skrajne revščine in spodbujanje razvoja, bo pa treba za doseganje teh ciljev doseči "močnejšo osredotočenost na trajnost, odpornost in vključenost", je ocenil Malpass.

Dokument sicer navaja tudi predloge za podporo razvoju zasebnega sektorja in za spodbujanje zasebnega kapitala.

K reformnim ukrepom je Svetovno banko v razpravi o razvoju mednarodnih razvojnih bank pozvala tudi ameriška finančna ministrica Janet Yellen.

Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire, ki se je udeležil sredinih pogovorov z Malpassom in Yellenovo, pa je menil, da je zgodovinska priložnost, da se državam v razvoju skozi reformo razvojnih bank zagotovi potrebna finančna sredstva.

V Washingtonu ta teden poteka spomladansko srečanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. Finančni ministri, guvernerji centralnih bank ter predstavniki finančnega sektorja in civilne družbe, med katerimi je tudi slovenska delegacija, razpravljajo o aktualnem dogajanju v globalnem gospodarstvu.

Ne spreglejte