Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2011,
10.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stroški potrebe

Sobota, 11. 6. 2011, 10.11

7 let, 2 meseca

V Podravju 45 odstotkov gospodinjstev s premalo prihodki za pokritje osnovnih stroškov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Manj kot 60 odstotkov slovenskih gospodinjstev ocenjuje, da so njihovi prihodki višji od stroškov osnovnih življenjskih potreb, kar četrtina pa, da niso dovolj veliki niti za pokritje osnovnih potreb.

Ob tem izstopa Podravje, kjer je takšnega mnenja kar 45 odstotkov gospodinjstev, ki so sodelovala v anketi slovenske podružnice GfK.

V povprečju mesečno ostane manj kot 240 evrov

Povprečni mesečni dohodki slovenskega gospodinjstva so januarja letos znašali 1497 evrov, gospodinjstva pa v povprečju ocenjujejo, da za pokritje osnovnih stroškov in življenjskih potreb potrebujejo 1259 evrov mesečno. Glede na povprečni mesečni dohodek gospodinjstvom za dodatne nakupe ali pa morda za varčevanje v povprečju mesečno ostane nekaj manj kot 240 evrov, kaže raziskava slovenske podružnice nürnberškega inštituta GfK.

Med izdatki gospodinjstev glede na kategorije proizvodov in storitev izstopajo predvsem izdatki, povezani s stanovanjem (najemnina, ogrevanje, elektrika idr.), za katere gospodinjstva mesečno v povprečju namenijo več kot 300 evrov, ter stroški hrane in pijače, za katere v povprečju mesečno odštejejo nekaj več kot 270 evrov.

130 evrov mesečno za prevoz, 90 za obleko in obutev

Pomembne izdatke predstavljajo prevozni stroški ter stroški obleke in obutve, za katere pa sedem odstotkov gospodinjstev ne namenja sredstev na mesečni ravni. Tisti, ki za prevoz namenjajo sredstva, sicer v povprečju v ta namen porabijo skoraj 130 evrov mesečno, medtem ko gre za obleko in obutev 90 evrov mesečno.

Kot v spletni objavi podatkov navaja GfK, niso zanemarljivi izdatki za lastno zadovoljstvo oz. za kulturo, rekreacijo in zabavo. Med gospodinjstvi jih 20 odstotkov ne troši sredstev v ta namen mesečno, tista, ki jih, pa za lastno zadovoljstvo v povprečju namenijo skoraj 80 evrov mesečno. Odgovori glede varčevalnih navad pa so razkrili, da 57 odstotkov gospodinjstev varčevanju mesečno namenja vsaj del sredstev, v povprečju nekaj manj kot 170 evrov.

Na vprašanja o prihodkih in izdatkih gospodinjstev je odgovarjalo 589 oseb, ki skrbijo za posamezno gospodinjstvo.

Ne spreglejte