Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 5. 2012,
8.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tosama državna pomoč

Petek, 4. 5. 2012, 8.14

5 let, 6 mesecev

Tosama toži državo zaradi razveljavitve državne pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tosama toži državo zaradi marčne odločitve vlade, da razveljavi sklep o dodelitvi državne pomoči za prestrukturiranje tega proizvajalca sanitetnega materiala.

Vlada je namreč določila odgovor na Tosamino tožbo in ga bo poslala upravnemu sodišču.

Državno pomoč z odložnim pogojem v skupni višini skoraj 5,5 milijona evrov, od tega 1,48 milijona evrov nepovratnih subvencij in štiri milijone evrov v obliki poroštva za najem posojila, je na eni svojih zadnjih sej odobrila prejšnja vlada.

Dokapitalizacija v višini najmanj enega milijona evrov V zameno je med drugim zahtevala dokapitalizacijo Tosame v višini najmanj enega milijona evrov, ki naj bi jo sam ali v sodelovanju z novim poslovnim partnerjem izvedel večinski lastnik družbe Sana investicije in tudi Tosame Boštjan Nagode. Državna pomoč bi se sicer dodelila pod pogojem, da bi bila ta odobrena na podlagi posamične priglasitve Evropski komisiji.

Naraščajoče izgube Sklep prejšnje vlade je že takrat zbodel sedanjega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava, nova vlada pa je nato marca sklep o državni pomoči razveljavila.

To odločitev je utemeljila z dejstvom, da se Tosama v obdobju po letu 2009 sooča z naraščajočimi izgubami, zmanjševanjem prodaje, povečevanjem zalog, zmanjšanjem izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, padanjem denarnih tokov, naraščajočimi dolgovi in rastočimi stroški obresti.

Neodgovorno ravnanje lastnikov Vlada je ob razveljavitvi državne pomoči zapisala, da je družba v težave zašla predvsem zaradi izrazito povečanih finančnih obveznosti družbe, ki so posledica menedžerskega prevzema v letu 2008 in leto pozneje tudi pripojitve družbe Sana Investicije. Tosama tako po oceni vlade predstavlja tipičen primer neodgovornega ravnanja lastnikov v procesu pridobivanja lastniških deležev po načelu finančnega vzvoda.

Težave pri načrtu prestrukturiranja Vodilni Tosame - Tomaž Brdnik, Žiga Hieng in Mojca Šimnic Šolinc - so vlado že marca opozorili, da bo v primeru razveljavitve sklepa o dodelitvi državnih sredstev odškodninsko odgovorna za nastalo škodo podjetju. To je namreč že začelo izvajati načrt prestrukturiranja, tudi v delu, ki naj bi bil sofinanciran z državnimi sredstvi.

Ne spreglejte