Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
11.33

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

državna pomoč Iberia Norwegian Air letala Alenka Bratušek

Četrtek, 11. 1. 2024, 11.33

3 mesece, 2 tedna

Iberia in Norwegian bosta prejela državno pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Alenka Bratušek | Sklep o dodelitvi državne pomoči letalskima prevoznikoma Iberia Airlines in Norwegian Air je podpisala ministrica Alenka Bratušek. | Foto STA

Sklep o dodelitvi državne pomoči letalskima prevoznikoma Iberia Airlines in Norwegian Air je podpisala ministrica Alenka Bratušek.

Foto: STA

Letalska prevoznika Iberia Airlines in Norwegian Air bosta prejela državno pomoč za vzpostavitev povezav z Madridom oziroma Köbenhavnom. S subvencijami želi ministrstvo za infrastrukturo izboljšati povezljivost Slovenije. Sklep o dodelitvi pomoči je že podpisala ministrica Alenka Bratušek, višina pomoči bo znana po uskladitvi pogodb.

Španski letalski prevoznik Iberia Airlines je upravičen do državne pomoči za začetek obratovanja nove letalske proge med Madridom in Ljubljano v obdobju od 29. julija do 5. septembra letos, norveški Norwegian Air pa za začetek obratovanja proge med Köbenhavnom in Ljubljano od 29. aprila letos do 31. oktobra 2025, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Prevoznika bosta obvestilo o pomoči prejela v naslednjih dneh, ko bodo začeli usklajevati tudi pogodbe. "Ko bosta pogodbi usklajeni, bodo znana tudi okvirna finančna sredstva, ki naj bi jih posamezni prevoznik prejel," so ob zaključku tretjega razpisa zapisali na ministrstvu.

Na voljo skoraj 17 milijonov evrov

Za večjo letalsko povezljivost Slovenije je v letih 2023, 2024 in 2025 skupno na voljo 16,8 milijona evrov subvencij.

Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah. Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročil o opravljenih letih in o številu prepeljanih potnikov.

Po programu je na prvem prednostnem seznamu skupno deset prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin – ter šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Köbenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Izplen prvih dveh razpisov sta povezavi z Luksemburgom, ki se že izvajata, in z Rigo, ki bo stekla s poletnim voznim redom. Četrti javni razpis za dodelitev pomoči bo objavljen v petek.

Ne spreglejte