Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
12.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gorenjska banka

Torek, 13. 5. 2014, 12.51

7 let, 2 meseca

Tesna sodelavka Janeza Drnovška postala nova šefica Gorenjske banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova predsednica uprave Gorenjske banke je 5. maja postala Mojca Osolnik Videmšek, ki je prišla iz NLB. Ne tem položaju bo, dokler dovoljenja Banke Slovenije ne dobi Andrej Andoljšek.

Mojca Osolnik Videmšek je v upravi Gorenjske banke od konca januarja, ko je Gorazd Trček odstopil z mesta predsednika uprave. Vodenje je takrat prevzel Andoljšek, dotedanji predsednik nadzornega sveta banke in član uprave Save. Nadzorni svet ga je nato 10. aprila imenoval za predsednika uprave banke za polni mandat, a mora prej pridobiti dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje te funkcije, na kar še čaka.

Osolnik Videmškova je dovoljenje pridobila konec aprila Konec januarja so nadzorniki s Trčkovim odhodom v upravo banke imenovali Osolnik Videmškovo, ki banko zdaj začasno vodi, in Hansa Hermanna Lotterja, v upravi pa je ostal Srečko Korber.

Kot so potrdili v Gorenjski banki, je bil Andoljšek s Trčkovim odhodom imenovan za nadomestnega člana uprave, dokler uprava ne bo imela dveh članov uprave, ki bosta imela dovoljenje Banke Slovenije. Osolnik Videmškova ga je pridobila konec aprila, Lotter pa 11. aprila. S tem dnem je kot član uprave odstopil Korber.

Osolnik Videmškova vodja kabineta predsednika vlade in sodelavka Marjana Kramarja Mojca Osolnik Videmšek je bila med letoma 1993 in 1998 vodja kabineta predsednika vlade Janeza Drnovška, krajši čas je delala tudi na ministrstvu za zunanje zadeve kot generalna sekretarka. Nato je bila leto in pol direktorica urada predsednika vlade, povzema časnik Finance.

Šef Drnovškovega kabineta pa je bil tudi njen poznejši šef na NLB Marjan Kramar, ki je to banko vodil v času nastanka največ slabih posojil. Februarja 2003 se je zaposlila na NLB, kjer je bila med drugim pet let generalna sekretarka banke in štiri leta direktorica sektorja za upravljanje kapitalskih naložb in nadzor.

Banka preteklo leto končala s čisto izgubo 115,6 milijona evrov Gorenjski banki, ki je preteklo leto končala s čisto izgubo v višini 115,6 milijona evrov, je Banka Slovenije podaljšala čas za dokončno izvedbo ukrepov za okrepitev kapitalskega položaja do 31. decembra. Njen večji lastnik je Sava, ki zagotavlja, da "išče rešitve za implementacijo strategije konsolidacije naložb v bančnem sektorju".

Predsednik uprave Save je Matej Narat, nekdaj član uprave NLB pod Kramarjevim vodstvom. Osolnik Videmškova se je v začetku tega leta zaposlila v Gorenjski banki kot direktorica direktorata in svetovalka predsednika uprave. Finance sicer navajajo, da ni prva iz NLB, ki je prišla pod Naratovo okrilje.

Ne spreglejte