Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2023,
7.49

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

banka kredit posojilo obrestna mera ECB

Četrtek, 27. 7. 2023, 7.49

9 mesecev

Rekordni niz zviševanja evrskih obrestnih mer se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Evropska centralna banka ECB | Med analitiki so vse pogostejše napovedi, da bi svet ECB na naslednjem zasedanju septembra lahko še desetič zvišal obrestne mere, potem pa bi jih vsaj za pol leta pustil pri miru. | Foto Reuters

Med analitiki so vse pogostejše napovedi, da bi svet ECB na naslednjem zasedanju septembra lahko še desetič zvišal obrestne mere, potem pa bi jih vsaj za pol leta pustil pri miru.

Foto: Reuters

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes devetič zapored zvišal obrestne mere za območje evra. Tretjič v nizu je dvig znašal 0,25 odstotne točke. S tem je osrednji organ evrske denarne politike nadaljeval rekordni niz zaostrovanja denarne politike, ki se je začel julija lani.

"Inflacija še naprej upada, a se še vedno pričakuje, da bo predolgo ostala previsoka," je bilo strnjeno osnovno sporočilo sveta ECB ob današnji odločitvi.

Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja bo tako po novem pri 4,25 odstotka, torej najvišje od časa pred zadnjo veliko finančno in gospodarsko krizo, s katero se je začelo več kot desetletje dolgo obdobje bolj ohlapne denarne politike.

Depozitna obrestna mera, ki je bila pred lanskim julijem dolgo časa v negativnem območju in jo trgi posebej budno spremljajo, pa bo pri 3,75 odstotka, kar je celo največ po letu 2000. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila bo medtem pri 4,50 odstotka.

Svet ECB je poleg tega sklenil, da obrestno mero za obvezne rezerve bank določi na ravni nič odstotkov. Ta odločitev naj bi zagotovila, da se odločitve glede obrestnih mer v polni meri prenašajo na denarne trge, ter izboljšala učinkovitost zaostrovanja denarne politike, saj zmanjšuje skupni znesek obresti, ki morajo biti izplačane od rezerv.

Inflacija se bo do konca leta zniževala

Gibanja od zadnje seje po navedbah sveta ECB potrjujejo pričakovanje, da se bo inflacija v preostanku leta nadalje zniževala, kljub temu pa bo dalj časa ostala nad ciljno srednjeročno ravnjo dveh odstotkov. "Medtem ko nekateri kazalniki kažejo znake popuščanja, ostaja osnovna inflacija v celoti gledano visoka," pravijo v Frankfurtu.

Svet ECB napoveduje, da bo s prihodnjimi odločitvami zagotovil, da bodo glavne obrestne mere določene na dovolj restriktivni ravni tako dolgo, kot bo treba, da se bo inflacija čim prej vrnila na srednjeročno ciljno raven dveh odstotkov.

O ustrezni ravni in trajanju zaostrovanja se bo svet še naprej odločal na podlagi podatkov ter pri sklepih izhajal iz ocene inflacijskih obetov, v kateri bo upošteval nove ekonomske in finančne podatke, dinamiko osnovne inflacije in intenzivnost prenosa denarne politike v finančni sistem in gospodarstvo.

Analitiki: Svet ECB bi lahko še desetič zvišal obrestne mere

Med analitiki so sicer vse pogostejše napovedi, da bi svet ECB na naslednjem zasedanju septembra lahko še desetič zvišal obrestne mere, potem pa bi jih vsaj za pol leta pustil pri miru. Velja namreč ocena, da sprejeti sklepi denarne politike delujejo z zamikom, vsaj polletnim, tako da se dejansko trenutno kaže še učinek obrestnih dvigov s konca 2022 in z začetka tega leta.

Med ukrepi za zaostritev denarne politike in zmanjšanje količine likvidnosti v sistemu je tudi postopna odprava izrednih ukrepov na področju odkupovanja vrednostnih papirjev. Nacionalne centralne banke evrskega območja so tako julija prenehale vnovič investirati zapadle glavnice v okviru rednega programa odkupovanja dolžniških vrednostnih papirjev (APP). Portfelj v okviru programa APP se zmanjšuje postopno in predvidljivo, pravijo v svetu.

Pri posebnem programu PEPP, sprejetem v času pandemije covida-19, pa svet ECB ostaja pri napovedi, da bodo centralne banke območja z evrom glavnico zapadlih vrednostnih papirjev znova investirale vsaj do konca leta 2024, postopno zmanjševanje portfelja v okviru tega programa pa bo teklo tako, da se prepreči poseganje v ustrezno naravnanost denarne politike.

Lagardova: Svet ECB odprt za dodatne dvige

Svet Evropske centralne banke (ECB) je odprt za dodatne dvige obrestnih mer, je na novinarski konferenci po današnji seji sveta dejala predsednica ECB Christine Lagarde. Je pa s svojimi izjavami odprla vrata tudi morebitnemu premoru v zviševanju obrestnih mer že s septembrom. 

Ponovila je tudi stališče sveta, da bo odločal na podlagi razpoložljivih podatkov. "Na tej podlagi se bomo odločili za dodatne dvige obrestnih mer ali za premor, gotovo pa ne za znižanje," je pristavila.

Za september je tako omenila možnost zvišanja ali ohranitve nespremenjenih obrestnih mer, trajanje morebitnega premora pa bo odvisno od tekočih podatkov. Omemba možnosti septembrskega premora predstavlja nov element za napovedi analitikov, med katerimi se je pred današnjim zasedanjem krepilo mnenje, da naj bi svet ECB na naslednjem zasedanju septembra še desetič zvišal obrestne mere, potem pa bi jih za daljše obdobje pustil pri miru.

Lagardova je glede inflacijskih gibanj ponovila stališče sveta, da se inflacija umirja, a bo še vedno predolgo ostala previsoka. Pri tem je spomnila, da osnovna inflacija, torej tista brez cen energije in hrane, ostaja previsoka.

Pripomnila je tudi, da se dejavniki, ki poganjajo inflacijo, spreminjajo. Medtem ko zunanji dejavniki slabijo, se po njenih besedah vse bolj krepijo notranji dejavniki, med katerimi so tudi učinki rasti plač in še vedno "robustnih" dobičkovnih marž podjetij.

Je pa obenem izpostavila tveganja za inflacijo, ki izhajajo iz zadnjih zaostritev, povezanih z ruskim napadom na Ukrajino. Izstop Rusije iz dogovora o izvozu ukrajinskega žita po Črnem morju bi tako lahko ustvaril nov pritisk na cene hrane, obenem pa bi hrano lahko dodatno podražili trenutni številni vremenski ekstremi po Evropi in svetu, povezani s podnebnimi spremembami. Veliko tveganje je še vedno tudi trajen dvig inflacijskih pričakovanj podjetij in gospodinjstev.

Zaostrovanje denarne politike bi ob umiritvi gospodarske dejavnosti lahko medtem inflacijo znižalo hitreje od pričakovanj. Lagardova je ocenile, da so se obeti za gospodarstvo v evrskem območju poslabšali, predvsem zaradi oslabljenega domačega povpraševanja. Visoka inflacija in zaostreni pogoji financiranja zavirajo porabo, je zatrdila.

Posledice se po njenih besedah vidijo v predelovalni industriji ter v naložbah podjetij, medtem ko storitveni sektor ostaja bolj odporen, še posebej sredi poletne turistične sezone. A tudi v storitvah dinamika popušča, je dejala Lagardova.

Ameriška centralna banka
Novice Ameriška centralna banka dvignila obrestno mero na najvišjo raven v zadnjih 22 letih
Ne spreglejte