Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
12.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

6

Natisni članek

turizem

Četrtek, 31. 8. 2017, 12.51

6 let, 7 mesecev

Slovenski turistični bum: več kot šest milijonov nočitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

6

Lepa Ljubljana | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Julija je bilo v Sloveniji 1,9 milijona turističnih prenočitev, kar je 13 odstotkov več kot julija lani. Prihodov turistov je bilo 672 tisoč, kar je glede na lani 15-odstotna rast. V prvih sedmih mesecih so v turističnih nastanitvenih objektih našteli več kot 6,6 milijona nočitev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Kot je danes objavil državni statistični urad, so julija v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili več kot 672 tisoč prihodov turistov, od tega je bilo skoraj 523 tisoč prihodov tujih turistov. Tujih gostov je bilo 17 odstotkov več kot julija lani, domačih, pri katerih so zabeležili 149 tisoč prihodov, pa je bilo osem odstotkov več.

"Slovenija še ni presegla svojih limitov," je državna sekretarka ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar pokomentirala, ali je v Sloveniji mogoče že preveč turistov.

Tuji gostje so julija opravili 1,34 milijona ali za 16 odstotkov več prenočitev, domači pa nekaj več kot 525 tisoč ali za šest odstotkov več kot v lanskem sedmem mesecu.

Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so julija ustvarili največ prenočitev, so bili Nemčija (11 odstotkov), Nizozemska (10 odstotkov), Italija, Belgija in Avstrija (po sedem odstotkov iz vsake) in Češka (šest odstotkov).


Ljubljanskim hotelirjem se smeji, turistične agencije pa v težavah 

Najbolj luksuzen hotel v Ljubljani ta teden odpira svoja vrata #360stopinj


Več nočitev turistov s ključnih trgov

Turisti | Foto: STA , Foto: STA , Več turističnih prenočitev kot lanskega julija so ustvarili turisti z vseh ključnih trgov. Turisti iz Nizozemske za 38 odstotkov več, iz Nemčije za 33 odstotkov več, iz Belgije za 29 odstotkov več, iz Češke za 28 odstotkov več, iz Avstrije za šest odstotkov več in iz Italije za tri odstotke več.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružič, so največje povečanje prenočitev zabeležili pri Kitajcih, ki jih je bilo julija za 45 odstotkov več kot lani. Več je bilo tudi prenočitev ruskih gostov, in sicer za 26 odstotkov. Po drugi strani je najbolj, za 21 odstotkov, upadlo število prenočitev Izraelcev. To sicer niso ključni trgi, Kitajska recimo prispeva en odstotek prenočitev.

V hotelih je bilo julija ustvarjenih več kot 843 tisoč ali 45 odstotkov vseh prenočitev turistov, v kampih 25 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih in hišah sedem odstotkov, v apartmajskih in počitniških naseljih pet odstotkov, v delavskih počitniških domovih in apartmajih tri odstotke in v mladinskih hotelih prav tako tri odstotke. Število turističnih prenočitev je bilo višje v vseh vrstah nastanitvenih objektov.

60 tisoč prenočitev na dan

V Sloveniji je bilo tako julija na dan povprečno 60 tisoč prenočitev turistov. "Če preračunamo 1,364 milijona prenočitev, jih povprečno na dan pride 60 tisoč. Če rečemo, da jih je skoraj tretjina v gorskih občinah, to pomeni okrog 20 tisoč v gorskih občinah in malo več kot šest tisoč v Ljubljani," je ponazorila Ružičeva.

Ob tem je poudarila, da lahko to število variira po dnevih in določenih urah. K temu bi bilo treba prišteti še enodnevne turiste in domačine, ki obiščejo središče Ljubljane ali druge znamenitosti.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so v turističnih nastanitvenih objektih našteli več kot 6,6 milijona turističnih prenočitev, kar je 12 odstotkov več kot v istem obdobju prejšnjega leta. Več prenočitev kot lani julija so ustvarili tako domači kot tuji turisti.

Ne spreglejte