Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
3. 8. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

2

Natisni članek

Ljubljana turizem Turizem Ljubljana Bavarski dvor Zlatarna Celje hotel

Četrtek, 3. 8. 2017, 4.02

6 let, 7 mesecev

Turizem v prestolnici

Ljubljanskim hotelirjem se smeji, turistične agencije pa v težavah

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

2

Slovenski turizem je v prvih šestih mesecih letošnjega leta dosegel najboljše številke v obdobju samostojnosti. Prestolnico je obiskalo skoraj 600 tisoč turistov. Kako zasedeni so nekateri ljubljanski hoteli?

Ljubljana v zadnjih letih doživlja turistični razcvet. V zadnjem polletju se je v primerjavi z enakim obdobjem lani število turistov povečalo za 18 odstotkov. | Foto: Thinkstock Ljubljana v zadnjih letih doživlja turistični razcvet. V zadnjem polletju se je v primerjavi z enakim obdobjem lani število turistov povečalo za 18 odstotkov. Foto: Thinkstock

Konec avgusta bo v Ljubljani svoja vrata odprl prvi hotel s petimi zvezdicami. Hotel Intercontinental bo imel 345 ležišč (165 sob), predsedniški apartma, banketno dvorano za 300 gostov, konferenčne dvorane, v 18. nadstropju bo gostom na voljo bazen, na vrhu hotela pa bo restavracija.

Cene za spanje v Intercontinentalu, katerega lastnik je srbski holding Delta, se bodo prilagajale sezoni, terminu in dogajanju v prestolnici, okvirno pa se bodo gibale med 150 in 350 evri na noč.


 Kako dolgo bomo v Ljubljani na avtobuse še čakali na žgočem soncu? #video


Hotel Slon je bil v juliju 95-odstotno zaseden. | Foto: Bojan Puhek Hotel Slon je bil v juliju 95-odstotno zaseden. Foto: Bojan Puhek

Hoteli skoraj polni

V Ljubljani lahko naenkrat prespi okoli devet tisoč gostov. V primerjavi z letom 2008 se je v slovenski prestolnici število hotelov povečalo za 78 odstotkov, število ležišč pa za 40 odstotkov. Kljub povečanju turističnih zmogljivosti imajo številni ljubljanski hoteli zasedenost višjo od 90 odstotkov.

"Ljubljana potrebuje dodatne nastanitve, predvsem višjega ranga. V Sloveniji na splošno primanjkuje hotelskih nastanitev s petimi zvezdicami, to je še posebej pereče z vidika pridobivanja velikih kongresnih dogodkov," razlagajo pri Slovenski turistični organizaciji.

Med vprašanimi ljubljanskimi hoteli ima najvišjo zasedenost Austria Trend hotel ob Dunajski cesti, in sicer 97,03-odstotno. V izbranih hotelih gostje povprečno ostanejo en ali dva dni.

Hotel Zasedenost (v odstotkih) Zmogljivost (sobe)
M hotel 96 110
Austria Trend 95,2 214
Vander 95 20
Slon 93,6 170
Radisson Blu Plaza 92,5 237
Four point by Sheraton Mons nad 90 114
Povprečje je izračunano za mesece maj, junij in julij v letošnjem letu.

Eksplozija turizma v Ljubljani raj za hotelirje #infografika 

Za prenočitev v novem ljubljanskem hotelu bo treba globoko seči v žep


Najboljše številke po osamosvojitvi

Ne le Ljubljana, slovenski turizem cveti po vsej državi. Letošnje prvo polletje je bilo s turističnega vidika najuspešnejše po osamosvojitvi. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Slovenijo obiskalo skoraj dva milijona turistov, kar je 15 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, kažejo podatki statističnega urada.

Od tega je samo Ljubljano obiskalo skoraj 600 tisoč turistov oziroma 18 odstotkov več kot lani.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Slovenijo obiskalo nekaj manj kot dva milijona turistov. | Foto: Klemen Korenjak V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Slovenijo obiskalo nekaj manj kot dva milijona turistov. Foto: Klemen Korenjak

"Ljubljani primanjkuje hotelov"

S kakšnimi težavami pa se spopadajo turistični delavci v Ljubljani? "Ljubljani primanjkuje hotelov. To je glavna težava in s tem se ukvarjamo vse turistične agencije," odgovarjava Petra Dimnik Kranjc, direktorica turistične agencije Ekorna, ki pozdravlja prihod hotela s petimi zvezdicami. "Razbremenil bo druge nastanitve, ki kar pokajo po šivih," pravi Dimnik-Kranjčeva.

"Za večjo skupino, ki bi septembra 2018 prišla v Ljubljano, ne najdemo primerne nastanitve, saj je zaradi kongresov velika večina hotelov že zasedenih," o sladkih skrbeh razlaga Petra Dimnik Kranjc, direktorica turistične agencije Ekorna. | Foto: Thinkstock "Za večjo skupino, ki bi septembra 2018 prišla v Ljubljano, ne najdemo primerne nastanitve, saj je zaradi kongresov velika večina hotelov že zasedenih," o sladkih skrbeh razlaga Petra Dimnik Kranjc, direktorica turistične agencije Ekorna. Foto: Thinkstock Ob tem je spodbudno, da je tako imenovana nizka sezona krajša. "Velik porast povpraševanj opažamo za obdobje od aprila do konca septembra, v tem obdobju imamo na poti tudi največ turistov, tako individualnih kot skupinskih. Povpraševanja za te termine prejemamo vse od novembra do konca poletja," razlaga direktorica Ekorne, ki je specializirana za špansko in portugalsko govoreče turiste.

"Pri organizaciji skupinskih potovanj za naslednjo poletno sezono v Ljubljani imamo veliko težav, saj je večina hotelov zaradi kongresov že zapolnjenih, zato si iskreno želimo povečanja zmogljivosti, ki bi tako nam kot turistom olajšale preživljanje časa v prestolnici," pravi Dimnik-Kranjčeva.

Kje v Ljubljani se še gradi

Na drugi strani Bavarskega dvora so v maju začeli pripravljalna dela za gradnjo projekta City Tower. Lastnik tega zemljišča je od konca lanskega leta Zlatarna Celje, ki pa podrobnosti ne razkriva.

Hotel Intercontinental na Bavarskem dvoru svoja vrata odpira konec meseca. | Foto: Hotel Intercontinental Hotel Intercontinental na Bavarskem dvoru svoja vrata odpira konec meseca. Foto: Hotel Intercontinental Po prvotnih načrtih bi morala na nekdanjem parkirišču stati poslovna stavba, vendar bi lahko po nekaterih informacijah lastniki spremenili gradbeno dovoljenje in zgradili hotel. Več podrobnosti naj bi bilo znanih jeseni.

Po več letih mirovanja je znova oživela Modna hiša na Nazorjevi ulici, ki jo je kupila družba Union hoteli. Ta ima pod svojim okriljem štiri hotele: Grand hotel Union, Grand hotel Union Business, hotela Lev in Central. Nekaj prostora so zdaj namenili trgovinam z modo in pisarnam, v prihodnosti pa si želijo urediti tudi hotelske sobe.

Načrt za gradnjo hotela je tudi v potniškem centru Emonika, kmalu pa naj bi gradbeno dovoljenje dobil tudi butični hotel ob RTV, kjer naj bi bilo 24 sob.

V strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma med letoma 2017 in 2021 je na ravni države predvidenih 6.500 sob v novih hotelih in 8.500 sob v obnovljenih hotelih ter podobnih nastanitvenih objektih.

 

Ne spreglejte