Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
20. 6. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

6

Natisni članek

hotel Ljubljana Na dopustu

Torek, 20. 6. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Eksplozija turizma v Ljubljani raj za hotelirje #infografika

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

6

M Hotel

Slovenska prestolnica beleži razcvet turizma. V zadnjih osmih letih se je število hotelov povečalo za 78 odstotkov, mladinskih hotelov pa v zadnjih šestih letih za 275 odstotkov. Kljub temu se gradijo novi, saj ponudba ne dohiteva povpraševanja.

Na podlagi ocene Turizma Ljubljana za vse nastanitvene objekte je bilo v Ljubljani letos maja ustvarjenih 126 tisoč prenočitev gostov oziroma 15 odstotkov več kot maja lani. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo prenočitev 441 tisoč, v celotnem lanskem letu več kot 1,3 milijona.

 

Največ turistov je v prvih štirih mesecih letošnjega leta prišlo iz Italije, Nemčije in Srbije. V zadnjih treh letih pa se je najbolj povečal obisk kitajskih turistov.


Preberite še:

-> V Ljubljani vse več žeparjev, kradejo predvsem turistom


Drastično povečanje prenočitvenih zmogljivosti

Število hotelov v Ljubljani se je lani glede na leto 2008 povečalo za 78 odstotkov, število ležišč za 40 odstotkov. Še večja je bila rast novih youth hostlov oziroma mladinskih hotelov. Lani se je glede na leto 2010 povečala za kar 275 odstotkov.

Medtem ko je 32 ljubljanskih hotelov lani razpolagalo s skupno 5.300 ležišči, je v 15 hostlih lahko prespalo skupaj 800 gostov. Skupaj s penzioni, gostišči, apartmaji, prenočišči in kampi lahko trenutno v Ljubljani naenkrat prespi devet tisoč turistov.

Največ turistov je v prvih štirih mesecih letošnjega leta prišlo iz Italije, Nemčije in Srbije. V zadnjih treh letih pa se je najbolj povečal obisk kitajskih turistov. | Foto: Bor Slana Največ turistov je v prvih štirih mesecih letošnjega leta prišlo iz Italije, Nemčije in Srbije. V zadnjih treh letih pa se je najbolj povečal obisk kitajskih turistov. Foto: Bor Slana Da trenutna hotelska ponudba v prestolnici ne dohaja povpraševanja turistov, priča konkreten primer neke norveške turistične agencije, ki je v slovensko prestolnico čez letošnje poletje želela pripeljati 250 skandinavskih gostov. Ko so maja po hotelih v središču Ljubljane iskali namestitev za 40 oseb, kolikor bi jih naenkrat želelo bivati v istem hotelu, jim hotelirji niso mogli ustreči.

Čez dva meseca dodatnih 165 prestižnih hotelskih sob

Eksplozija nočitev pri investitorjih vzbuja apetite po gradnji novih hotelov. Čez dva meseca bo tako zaživel prvi petzvezdični hotel v prestolnici, ki ga na Bavarskem dvoru gradi srbski holding Delta.

Hotel Intercontinental bo imel 330 ležišč, predsedniški apartma, dve banketni dvorani za 500 gostov, konferenčne dvorane, v 18. nadstropju bo gostom na voljo bazen, na vrhu hotela pa restavracija.

Uradno odprtje prvega petzvezdičnega hotela v Ljubljani je napovedano za 15. avgust. | Foto: STA , Uradno odprtje prvega petzvezdičnega hotela v Ljubljani je napovedano za 15. avgust. Foto: STA , Tudi na drugi strani Slovenske ceste so ta teden zagrmeli gradbeni stroji, ki izvajajo pripravljalna dela za gradnjo projekta City Tower. Lastnik zemljišča je od konca lanskega leta Zlatarna Celje, ki pa podrobnosti projekta še ne razkriva.

Po prvotnih načrtih bi morala na nekdanjem parkirišču stati poslovna stavba, a vedno bolj se ugiba, da bodo novi lastniki spremenili gradbeno dovoljenje in raje zgradili hotel. Več podrobnosti obljubljajo jeseni.

Stavba City Tower (levo) bo skupaj z novozgrajenim hotelom Intercontinental tvorila Severna mestna vrata. | Foto: Arhiv investitorja Stavba City Tower (levo) bo skupaj z novozgrajenim hotelom Intercontinental tvorila Severna mestna vrata. Foto: Arhiv investitorja Več let zaprto Modno hišo na Nazorjevi ulici je marca letos od Mercatorja kupila družba Union hoteli, ki je v Ljubljani že lastnica Grand hotela Union, Grand hotela Union Business ter hotelov Lev in Central. Del štirinadstropne stavbe bodo sprva namenili trgovinam z modo in pisarnam, ne skrivajo pa ambicij, da bi v prihodnosti v njem uredili hotel.

Gradnja hotela je načrtovana tudi v sklopu novega potniškega centra Emonika, a končna vsebina večnamenskega objekta bo znana do konca tega meseca.

Ne spreglejte