Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 2. 2020,
15.18

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Koronavirus Kitajska Domel

Ponedeljek, 3. 2. 2020, 15.18

4 leta, 2 meseca

Slovenska podjetja na Kitajskem ostajajo zaprta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Domel v Suzhou | Foto Boštjan Demšar

Foto: Boštjan Demšar

Slovenski obrati na Kitajskem ostajajo tako kot drugi obrati v tuji lasti zaprti še vsaj teden dni. Obrati, ki so bili do danes zaprti zaradi tamkajšnjih praznikov, ostajajo zaprti zaradi epidemije koronavirusa. V prihodnosti gre pričakovati zamudo dobav iz Kitajske, posledice pa je glede na nepredvidljiv razvoj dogodkov zdaj težko oceniti.

"Glede na informacije je pričakovati zamudo dobav iz Kitajske za minimalno en teden, lahko pa tudi več, kar pomeni, da bo lahko ogrožena proizvodnja tudi v Sloveniji, saj iz Kitajske uvažamo veliko sestavnih delov, ki jih v EU praktično ni mogoče dobiti, tak primer so trajni magneti," je za STA dejal predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar.

Marjan Batagelj
Novice Batagelj: Ni pomembno, kakšna je vlada, da le sprejme naše predloge

Skupina Domel ima v mestu Suzhou proizvodno podjetje, v katerem je zaposlenih 70 ljudi. Kot je poudaril Čemažar, bo zaradi dolgih transportnih poti posledice podaljšanih praznikov mogoče zaznati v marcu. "Podobne težave je pričakovati praktično po vsem svetu, saj je Kitajska izrazita izvoznica. Njihovi izdelki so vključeni v marsikatero dobaviteljsko verigo," je opozoril.

Načrtujejo, da bo proizvodnja stekla čez teden dni

Tako v Domelu kot v skupini Cablex, ki ima v mestu Xuzhou podružnico Cablex CN Electronics s približno 400 zaposlenimi, so v stalnih stikih s kupci. "Proizvodnjo bomo nadaljevali, ko bodo kitajske oblasti umaknile prepoved. Izpad pogodbene obveznosti do poslovnih partnerjev bomo poskušali nadomestiti v najkrajšem mogočem času," je za STA dejala vodja marketinga v Cablex Group Jana Grosar.

Obe podjetji načrtujeta, da bo proizvodnja stekla čez teden dni, torej 10. februarja. "Do takrat bo vodstvo na Kitajskem pripravilo vse zaščitne ukrepe, ki preprečujejo morebitno širjenje bolezni. Ker zaščitnih sredstev tam že primanjkuje, smo jim nekaj zaščitne opreme poslali tudi iz Slovenije," je še povedal Čemažar.

Ne spreglejte