Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
13.00

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Blaž Brodnjak dobiček poslovanje NLB

Četrtek, 9. 11. 2023, 13.00

5 mesecev, 3 tedne

Skupina NLB v prvih devetih mesecih s 387 milijoni evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
NLB | Foto STA

Foto: STA

Skupina NLB je v devetih mesecih letos ustvarila 386,9 milijona evrov čistega dobička, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Samo v tretjem četrtletju letos je skupina zabeležila 144,2 milijona evrov dobička po davkih, kar v primerjavi s četrtletjem poprej predstavlja 18-odstotno rast.

Skupina NLB je v tretjem četrtletju letos zabeležila skupne čiste prihodke v vrednosti 289,2 milijona evrov (sedem odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju), medtem ko je v prvih devetih mesecih dosegla 800,8 milijona evrov čistih prihodkov (42 odstotkov več kot v enakem obdobju lani).

Rezultat pred oslabitvami in rezervacijami se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v tretjem četrtletju povečal za 15 odstotkov in dosegel 168,2 milijona evrov. Rezultat pred oslabitvami in rezervacijami v prvih devetih mesecih pa je dosegel 439,2 milijona evrov.

NLB
Novice Skupina NLB v prvem polletju ustvarila 243 milijonov evrov čistega dobička

Čisti obrestni prihodki so v tretjem četrtletju zrastli za deset odstotkov in dosegli 221,5 milijona evrov.

Čisti neobrestni prihodki so v tretjem četrtletju znašali 67,7 milijona evrov, kar je dva odstotka manj kot četrtletje poprej. V tretjem četrtletju je banka 20 občinam, prizadetim v poplavah v Sloveniji, donirala štiri milijone evrov, kar je skupaj s tečajnimi razlikami vplivalo na čiste neobrestne prihodke četrtletja.

Stroški nižji za dva odstotka

Stroški so se na četrtletni ravni znižali za dva odstotka (v tretjem četrtletju so skupni stroški znašali 120,9 milijona evrov), kar je po njihovih navedbah posledica nenehne optimizacije stroškov in kadrovskih sinergij, povezanih z uspešno združitvijo NLB in N Banke 1. septembra 2023, nižjih izdatkov za sponzorstva in nižjih stroškov svetovanja. Kljub spodbudnim četrtletnim trendom ostaja osnovna dinamika še vedno zahtevna – inflacija v naši regiji vztraja na visoki ravni in se le počasi umirja. Stroški so v prvih devetih mesecih znašali 361,6 milijona evrov, pri čemer je bilo 7,2 milijona evrov povezanih z integracijo N Banke.

NLB
Novice NLB s septembrom naposled dviguje obrestne mere za depozite

"Okrepljeno zaupanje naših strank in drugih deležnikov je eden od dosežkov, na katerega smo najbolj ponosni, še posebej v teh dneh, ko obeležujemo peto obletnico uvrstitve delnic NLB na ljubljansko borzo in globalnih potrdil o lastništvu (GDR) na glavni trg londonske borze. In še zdaleč ni edini," je ob objavi rezultatov poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

"Ko pogledamo razvoj poslovanja NLB in NLB Skupine v zadnjih petih letih, vidimo, da imamo vrsto razlogov, da ga proslavimo," je dodal in naštel nekatere od njih: rast poslovanja in nabora talentov, uspešen nakup in pripojitev Komercijalne Banke Beograd in Komercijalne Banke Podgorica ter N Banke k NLB Skupini, širitev lizinške dejavnosti na kar treh trgih ipd. Vse to so dosegli, medtem ko so strankam zagotavljali zanesljive in sodobne bančne storitve in rešitve, kadarkoli in kjerkoli jih potrebujejo, ter ustvarjali dodano vrednost za delničarje.

Brodnjak je še izpostavil, da so bili vlagatelji vse od vstopa na borzo pred petimi leti deležni 93 odstotkov skupnega donosa v obliki 45-odstotnega donosa iz rasti cene delnice in 48-odstotnega donosa iz dividend. 

Banka je junija letos izplačala 55 milijonov evrov dividend, izplačilo 55 milijonov evrov pa je predvideno decembra letos.

Ne spreglejte