Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
13.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nafta

Torek, 31. 1. 2012, 13.33

7 let, 2 meseca

Se lahko cena nafte dvigne nad 200 dolarjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če bi prišlo do zaostritve v Hormoški ožini zaradi embarga EU na uvoz iranske nafte in novega rožljanja z orožjem velikih, lahko!

To je v intervjuju za Planet Siol.net povedal Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji. Naftni trg je usmerjen v prihodnost, zdajšnje razmere pa kažejo, da bo naraščanje cen nafte vsaj v kratkoročnem obdobju v veliki meri odvisno od hitrosti reševanja krize, povezane z Iranom, oziroma od njenega zaostrovanja. Morali se bomo navaditi na višje cene nafte, meni ekonomist Matej Lahovnik. Za Bogomirja Kovača pa je v času svetovne recesije napihovanje cene nafte kot temeljnega energenta pravzaprav zelo neodgovorno dejanje razvitega sveta. Kaj bo s ceno črnega zlata? Na kratek rok je vse odvisno od krize, povezane z Iranom, in zaostrovanjem te krize … Če pa pogledamo cene nafte v daljšem obdobju, bo na te cene najbolj vplivalo naraščanje aktivnosti svetovnega gospodarstva in seveda uspešnosti reševanja dolžniške krize v območju evra. Ocenjujem, da bo povpraševanje po nafti v prihodnosti naraščalo relativno počasi, kar pomeni, da je zelo verjetno pričakovati, da bodo cene nafte še naprej rahlo naraščale.

Kaj to pomeni za letos? Cena za sod nafte se zdaj giblje okoli sto dolarjev. Lahko letos pričakujemo skok cen tudi do 150 dolarjev za sod nafte ali še več?

Če ne bo prišlo do eskalacije iranske krize, potem zagotovo nafta brent letos ne bi smela poskočiti na več kot okoli 120 dolarjev za sod. Če pa pride do eskalacije zaradi Irana in posledično celo zaprtja Hormoške ožine, potem zagotovo lahko pričakujemo ceno tudi 200 dolarjev ali več za sod nafte …

Kje je tu Slovenija, gospod Brečevič, kot izrazito majhen trg za nafto in naftne derivate?

Slovenija je ne glede na majhnost vpeta v globalni svetovni trg surove nafte in glede na cene nafte severnomorske nafte brent se tudi "kreirajo" cene surove nafte in njenih derivatov na sredozemskih borzah. Še zlasti cene pogonskih goriv na sredozemskih borzah so tiste, ki vplivajo na nabavne cene tudi za naše tržišče.

Pri najbolj prodajanem, 95-oktanskem bencinu smo razen Italije najdražji v regiji! Kam lahko skočijo te cene glede na embargo uvoza iranske surove nafte in politično krizo, povezano s tem, pa ne nazadnje tudi z ekonomsko krizo in recesijo, ki vse bolj duši države EU?

Res je, razen Italije imamo najvišjo ceno najbolj prodajanega motornega bencina (95) v regiji. Če predpostavimo, da cene surove nafte ne bodo presegle 120 dolarjev za sod, potem lahko pričakujemo, da bodo cene pogonskih goriv še rahlo naraščale. Vendar pa ima Slovenija s svojim trošarinskim modelom možnost, da bo regulirala višino trošarine na gorivo …

Javnofinančna situacija je zaskrbljujoča gospod Brečevič, proračunski primanjkljaj nikakor ni majhen … Bi bilo treba trošarinski model spremeniti?

Ne, nikakor niso potrebne spremembe pri trošarinskem modelu! Izoblikovani model oblikovanja cen pogonskih goriv se je v praksi izkazal za zelo učinkovitega, ne vidim razlogov, da bi ga bilo treba spreminjati. Tudi trošarinski zakon je dokaj učinkovit, Pahorjeva vlada pa ni uporabila možnosti zniževanja trošarin prav zaradi omenjenega visokega proračunskega primanjkljaja. Zato tudi ni zniževala trošarin na pogonska goriva.

Bo Janševa vlada ob dejstvu, da težava velikega proračunskega primanjkljaja ostaja kot utež, po vašem mnenju spremenila način dela na tem področju in bolj "balansirala" s trošarinami na goriva?

Težko je napovedovati, kakšna bo makroekonomska politika Janševe vlade, vendar pa ne pričakujem, da bi bistveno posegala v zmanjševanje trošarin.

Ne spreglejte