Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
14.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljana Adria Airways

Četrtek, 11. 7. 2013, 14.03

7 let, 2 meseca

Se Kitajci zanimajo za nakup Adrie Airways in Aerodroma Ljubljana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavniki družbe China Southern Airlines naj bi se v Ljubljani pogovarjali o sodelovanju, kar je tako za Brnik kot tudi Adrio Airways velika priložnost.

Kitajski velikan, ki spada med največje letalske prevoznike na svetu, naj bi se zelo resno zanimal za prihod na brniško letališče. Pristojni ne dajejo izjav o pogovorih s predstavniki prevoznika, v krogih blizu ministrstva za infrastrukturo in državnega SOD-a, ki bdi nad državnim premoženjem, pa pravijo, da so kitajski predstavniki res v Ljubljani, kjer se pogovarjajo o možnostih poslovnega sodelovanja.

Bo največji azijski prevoznik direktno povezal Ljubljano z Azijo in naprej? Kaj prinašajo pogovori s predstavniki kitajskega letalskega velikana za tesno zaprtimi vrati, ostaja uganka, neuradno pa naj bi se sogovorniki pogovarjali o možnostih vzpostavitve čarterskih, pozneje pa morda tudi rednih letalskih povezav z Ljubljano. Sta Aerodrom Ljubljana in Adria Airways tudi lastniško zanimiva za Kitajce? Poznavalci letalske panoge, ki so jo pretekla leta zaznamovali kriza, manjše število prepeljanih potnikov in izgube prevoznikov, zaradi česar so številni propadli, ne izključujejo možnosti, da bi se v pogovorih lahko dotaknili celo vprašanja morebitnega vstopa v lastniško strukturo Aerodroma Ljubljana, morda celo Adrie Airways. Ta se je v preteklih letih utapljala v globokih izgubah, obe podjetji pa sta v prvem svežnju 15 državnih podjetij, ki jih država želi prodati. Aerodrom Ljubljana vabljiva prevzemna tarča Zlasti Aerodrom Ljubljana je tudi po mnenju finančnikov vabljiva prevzemna tarča, tudi zaradi oblikovanih večdesetmilijonskih rezervacij za nov potniški terminal in uspešnega poslovanja, saj je v prvih petih mesecih dosegel 2,1 milijona čistega dobička ali skoraj polovico več kot v enakem lanskem obdobju.

Lastniški vstopi velikih v evropske prevoznike postajajo realnost Nič nenavadnega ni, da letalski velikani, zlasti iz Azije, v Evropi iščejo tržne priložnosti ter možnosti za še uspešnejše poslovanje in nove letalske povezave. Korean Air je nekaj manj kot polovični lastnik holdinga, ki je lastnik praškega letališča in največjega češkega letalskega prevoznika Czech Airlines, ki se je v zadnjih letih utapljal v rdečih številkah. Še en ugleden letalski velikan Etihad Airways iz Združenih Arabskih emiratov pa je v teh dneh postal 49 odstotni lastnik nekdanjega jugoslovanskega ponosa zdaj velikega srbskega bolnika JAT-a, nad katerim so obupali celo tradicionalni srbski partnerji iz ruskega Aeroflota. Zelo aktivno je tudi v neposredni soseščini – država za Croatio Airlines, ki se otepa rdečih številk, mrzlično išče rešitelja. Kdor bo hitrejši in uspešnejši, bo lahko preživel, napovedujejo poznavalci. Kdor ne bo, ga čaka podobna usoda kot madžarskega državnega prevoznika Malev, ki je lani dokončno propadel, potem ko mu je država morala zaprti pipo državnih subvencij, kar je zahteval in dosegel EU.

Ne spreglejte