Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2014,
11.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

robot

Nedelja, 18. 5. 2014, 11.02

5 let, 6 mesecev

Robot, ki na uro pripravi do pet tisoč kilogramov testa za kruh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novogoriška družba Gostol Gopan je pekarski branži ponudila nov izdelek, robot za pripravo testa, ki je v celoti plod lastnega znanja.

Robot je namenjen pripravi testa v srednje velikih ali velikih pekarnah, po željah in potrebah kupca pa lahko na uro pripravi med 400 in pet tisoč kilogrami testa.

Zavzame zelo malo prostora Robomix je zanimiv predvsem zato, ker v nasprotju s konkurenco zavzame zelo malo prostora, njegova velikost pa je seveda odvisna tudi od potreb naročnika. "Računamo, da bomo to napravo najprej preizkusili v kakšni pekarni v Rusiji, torej na našem standardnem starem tržišču," je ob predstavitvi povedal inovator in konstruktor te naprave Edo Bizjak.

Gre za rešitev, ki zavzame za okoli 40 odstotkov manj prostora kot druge konkurenčne naprave.

"Naša druga prednost pa je v ceni, saj je naša naprava zagotovo 20 odstotkov cenejša kot pri konkurenci," je povedal direktor Gostol Gopana Matjaž Kompara.

Poslovni načrt za letošnje leto predvideva prihodke v višini dobrih 13 milijonov evrov Projekt so razvijali dve leti in pol, rešitev pa so že patentirali v Sloveniji in nekaterih drugih tujih državah, za robota so dobili tudi nagrado Gospodarske zbornice Slovenije.

Gostol Gopan sicer precejšen del svojih izdelkov proda v vzhodnih državah, izvozijo namreč 95 odstotkov svoje proizvodnje. Zaradi političnih razmer, ki vplivajo na razmere na trgih Rusije in Ukrajine, so imeli v začetku letošnjega leta nekaj težav pri prodaji. Ta upad povpraševanja so v novogoriški družbi reševali s povečanjem prodajnih aktivnosti na drugih trgih ter pridobili dva večja projekta v Italiji in na Finskem.

Poslovni načrt za letošnje leto predvideva prihodke v višini dobrih 13 milijonov evrov, od katerih je polovica opreme že v fazi realizacije. Po direktorjevih besedah je nekaj projektov tik pred sklenitvijo pogodbe s kupci. Razlog za optimizem pa so pogajanja za velike projekte na Finskem, Norveškem, v državah Arabskega polotoka in državah nekdanje Sovjetske zveze, ki so v sklepni fazi in bodo verjetno uresničeni prihodnje leto.

Ne spreglejte