Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2011,
11.30

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Velenje nesreča nesreča

Natisni članek

Nedelja, 28. 8. 2011, 11.30

7 let, 5 mesecev

Premogovnik Velenje julija prvič v zgodovini brez nezgod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Premogovnik Velenje julija letos ni zabeležil nobene nezgode pri delu, kar je prvič v več kot 135-letni zgodovini premogovnika.

Glavni tehnični vodja premogovnika Ivan Pohorec je povedal, da so v prvi polovici leta nezgode in nevarne dogodke zmanjšali za polovico, medtem ko so lani zabeležili 92 nezgod in 20 nevarnih dogodkov.

Uvedli so projekt Ali delam varno?

V skupini Premogovnik Velenje si po besedah Pohorca že dlje časa prizadevajo za varnost in zdravje pri delu. V želji po še večji varnosti in obvladovanju vseh potencialnih nevarnosti je bil tako v začetku leta znova uveden projekt Ali delam varno?

V okviru tega projekta so nastali številni podprojekti, in sicer organizacijski tehnični in tehnološki ukrepi s stališča varnejšega izvajanja procesov. Ta projekt, tako Pohorec, je nastal v želji po dvigu zavesti vseh zaposlenih o pomembnosti varnega dela in zdravja pri delu. Vse to je po mnenju Pohorca najverjetneje pripomoglo, da julija niso zabeležili nobene nezgode pri delu v več kot 100-letni tradiciji rudarjenja v Šaleški dolini.

Zavedati se je treba vseh potencialnih nevarnosti

Pohorec je ob tem opozoril, da delo v rudarskih jamah poteka v specifičnih pogojih in tega se je treba vseskozi zavedati. Zaposleni v Premogovniku Velenje se morajo po njegovem mnenju zavedati vseh potencialnih nevarnosti.

V primeru nesreč pa ima premogovnik zelo dobro izurjeno jamsko reševalno četo, ki šteje več kot 100 članov. Ta je ključna sila v primeru reševanja in je usposobljena tudi za delo v zaplinjeni atmosferi.

Lani se je poškodovalo 92 delavcev V Premogovniku Velenje se je lani poškodovalo 92 delavcev, dnevna odsotnost do 30 dni je znašala povprečno 9,9 dni na zaposlenega, dnevna odsotnost nad 30 dni pa je znašala povprečno 5,8 dni na zaposlenega. Strošek podjetja zaradi odsotnosti z dela je znašal več kot 230.000 evrov, skoraj enak znesek je podjetje namenilo tudi za odškodnine.

Ne spreglejte