Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2017,
10.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

18

Natisni članek

Cimos Zdravko Počivalšek DUTB SDH

Torek, 28. 2. 2017, 10.07

6 let, 7 mesecev

Načrt B za Cimos: povezali bi ga z mariborsko livarno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

18

Zdravko Počivalšek | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"DUTB bo prestrukturirala Cimos po načelu zasebnega lastnika," je po včerajšnjem odstopu italijanskega interesenta za koprsko podjetje, ki je proizvajalca avtomobilskih delov spet porinil na rob stečaja, napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Po naših informacijah je v ozadju namera države, da Cimos poveže z mariborsko livarno.

Po včerajšnjem dokončnem odstopu italijanskega sklada od nakupa Cimosa so državni prodajalci koprskega proizvajalca avtomobilskih delov sporočili, da bodo začeli izvajati alternativni načrt, ki predvideva podobne ukrepe, kot so bili predvideni v dozdajšnjih pogajanjih, in s katerim naj bi podjetje rešili pred stečajem. 

Minister Zdravko Počivalšek je danes pojasnil, da bo sicer državna DUTB prestrukturirala Cimos po načelu zasebnega lastnika. "DUTB bo v čim krajšem času pripravila načrt ukrepov in preverila možnosti za povezovanje z drugimi podjetji iz panoge," je dejal. Več o načrtih o povezovanju pišemo v nadaljevanju, minister pa je med drugim poudaril še, da "ne gre za državno pomoč, saj bo DUTB delovala po načelu zasebnega investitorja". Znesek, ki ga bo za izvedbo ukrepov porabila DUTB, "ne bo enormen", je zatrdil, kakšne ocene finančnega vložka pa ni razkril.

Zdaj morajo, kot je še povedal Počivalšek, prepričati kupce Cimosa, da bo DUTB v lastniški strukturi delovala kot zasebni investitor. Pri tem je minister zanikal poročanje medijev, da naj bi kupci Cimosa odstopali od pogodb.

Šef DUTB Imre Balogh pa je nadaljeval: "Temelji so postavljeni, plan je vzdržen, vključuje prispevek vseh strani. Ne gre samo za vložitev državnega denarja, vse strani bodo prispevale svoj del. In tako bomo zagotovili, da se ne bi ponovili drugi negativni primeri." 

Posnetek izjave si lahko ogledate v spodnjih videih:


Preberite še:

-> Kako bi uspešni slovenski podjetniki reševali Cimos


Povezovanje z mariborsko livarno

Mariborsko podjetje MLM je država reševala na enak način kot Cimos: najprej s prisilno poravnavo in delnim odpisom dolgov pri bančnih upnicah, nato pa s podržavljenjem in iskanjem kupca, ki ga tako kot v primeru Cimosa ni našla.  | Foto: STA , Mariborsko podjetje MLM je država reševala na enak način kot Cimos: najprej s prisilno poravnavo in delnim odpisom dolgov pri bančnih upnicah, nato pa s podržavljenjem in iskanjem kupca, ki ga tako kot v primeru Cimosa ni našla.  Foto: STA , Načrt B za reševanje Cimosa, o katerem že več dni govorijo predstavniki države, je njegovo povezovanje z Mariborsko livarno Maribor (MLM). 

To informacijo nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Gre za načrt, ki so ga na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slaba banka, začeli pripravljati že pred dobrim letom dni, a nato opustili. 

Bistvo načrta je po naših podatkih poslovno povezovanje med Cimosom in MLM. V obeh je ključni lastnik država, ki bi združeno družbo prodala v od treh do petih letih. S tem želi država ubiti dve muhi na en mah in rešiti tudi težavo MLM, ki jo je država reševala na enak način kot Cimos. Najprej s prisilno poravnavo, v kateri so banke privolile v delni odpis dolgov, država pa je v podjetje vstopila kot lastnik, nato pa še z (neuspelo) prodajo. 

"Informacij v zvezi s Cimosom v tej fazi ne moremo razkrivati," so nam že prejšnji teden na več vprašanj o alternativnih rešitvah za Cimos in njegovem povezovanju z MLM odgovorili na DUTB.

Država in DUTB, ki jo vodi Imre Balogh, želita Cimos povezati z Mariborsko livarno Maribor (MLM).  | Foto: Matej Leskovšek Država in DUTB, ki jo vodi Imre Balogh, želita Cimos povezati z Mariborsko livarno Maribor (MLM).  Foto: Matej Leskovšek

Italijanom ponujali tudi MLM, a jih ni zanimala

MLM ima po devetmilijonskem odpisu dolgov še 17 milijonov evrov dolga. | Foto: Reuters MLM ima po devetmilijonskem odpisu dolgov še 17 milijonov evrov dolga. Foto: Reuters Tudi MLM so državni prodajalci lani ponujali italijanskemu finančnemu skladu Palladia Finanziaria, a nesojenega kupca Cimosa mariborska družba ni zanimala zaradi neskladja v proizvodnih programih. Prav tako je država že med sanacijo Cimosa imela načrt, da bi proizvodnjo z njegovih hrvaških lokacij prenašala v Maribor, vendar je to proces, ki po ocenah poznavalcev zahteva več let. 

MLM je sicer trenutno v nekoliko boljšem položaju kot Cimos. Lani jeseni je družba z bankami upnicami (SID banko, Sparkasse, Heta Asset Resolution in Gorenjska banka) podpisala krovni sporazum o prestrukturiranju dolga. Po tem dogovoru bodo banke odpisale sedem milijonov evrov dolga, 1,5 milijona evrov pa naj bi pretvorile v lastniški delež. Razliko do devet milijonov bi morala odpisati še DUTB. MLM tako ostaja 17 milijonov evrov dolgov. Z več kot 500 zaposlenimi je MLM eno največjih mariborskih podjetij. 

MLM je proizvajalka tlačnih ulitkov z mehansko obdelavo in kovanih polizdelkov iz bakrovih zlitin, ki jih prodaja evropskim dobaviteljem avtomobilske industrije (Volkswagen, Fiat, Jaguar). Ob izbruhu krize je MLM padla v težave in leta 2010 zaustavila proizvodnjo v poslovni enoti baker. Dve leti pozneje so v MLM na dve novi podjetji prenesli še sanitarni del programa, a jim ni uspelo najti strateškega partnerja, zato sta končali v stečaju. 

Se počutijo odgovorne?

Državni lastniki se sicer ne čutijo odgovorne za to, da je prodaja Cimosa italijanskemu skladu Palladio Finanziaria padla v vodo. "Jaz sem odgovoren za stanje v naših podjetjih. Naredil sem vse, kar je v moji moči, za realizacijo načrta, ki so ga Italijani postavili kot pogoj za realizacijo pogodbe. Nosim odgovornost, da nam ni zadeve uspelo v celoti realizirati, izražam pa dvom o kredibilnosti kupca, ki se umakne na način, kot se je umaknil ta, in nam to sporoči prek medijev," je odgovornost na Italijane preložil minister Počivalšek.

Podobno je povedala predsednica uprave SDH Lidia Glavina: "SDH je kot manjšinski lastnik Cimosa sodeloval v prodajnem postopku, ki pa ga je vodila DUTB. Mi smo se aktivneje vključili lani poleti. Se je pa treba zavedati, da se pogajanja vodijo na dveh straneh, ki se morata uskladiti. Težko bi rekla, da je odgovornost le na eni."

Prvi mož DUTB Imre Balogh, ki je operativno vodil postopek prodaje, na vprašanje ni odgovoril.

Cimos | Foto: STA , Foto: STA ,


Preberite še:


Počivalšek: Bolj me je strah italijanskega kupca kot DUTB

Prodajni postopek je padel v vodo, ker država ni izpolnila nekaterih odložnih pogojev, ki bi morali biti izpolnjeni že do konca januarja. Po naših informacijah se je zapletlo pri besedilu sporazuma med slovensko in hrvaško stranjo. Posledično so pravni dokumenti, sklenjeni s konzorcijem prodajalcev, samodejno prenehali veljati. 

A Počivalšek meni, da so s hrvaško vlado dobro sodelovali: "To je ena redkih zadev, kjer smo stopili skupaj in se odločili, da rešimo delovna mesta na obeh straneh. Verjamem, da je to dober temelj za sodelovanje pri uresničevanju načrta B."

Na vprašanje, kako komentira to, da bodo Cimos še naprej upravljali tisti, ki so vodili včeraj končani neuspešni prodajni postopek (torej DUTB), je minister odgovoril: "Mislim, da so dobro vodili ta pogajanja. Ne bi se mi zdelo normalno, da bi nekdo, ki za Cimos ponuja sto tisoč evrov in z nami komunicira prek medijev, dobil priložnost za nakup in prestrukturiranje Cimosa. Tega bi me bilo bolj strah. Verjamem, da bo DUTB to izpeljala na način, kot je bilo povedano, in da bo podjetje prestrukturirano v tem obdobju vstopa, pogojno rečeno, države v lastništvo."

Italijanski kupec se je naveličal čakanja

Cimos. | Foto: STA , Foto: STA , Prodajni postopek Cimosa je stekel avgusta lani, ko so se za skupno prodajo 92,3-odstotnega deleža Cimosa odločili DUTB, SDH, NLB, Gorenjska banka, Abanka Vipa, NKBM in SID banka. Pogodbo so oktobra lani nato podpisali z edinim preostalim interesentom, italijanskim skladom Palladio Finanziaria oz. njegovo družbo TCH Cogeme.

Ob podpisu pogodbe so mediji poročali, da transakcija, ki je ocenjena na 110 milijonov evrov, vključuje zgolj sto tisoč evrov kupnine, preostalo pa se navezuje na dolžniško razbremenitev koprske družbe, ki samo v Sloveniji zaposluje več kot dva tisoč ljudi. "Italijani bi plačali sto tisoč evrov kupnine, poleg tega bi z 20 milijoni evrov dokapitalizirali Cimos. Dolg podjetja pa znaša 110 milijonov evrov," je danes pojasnil prvi mož DUTB Imre Balogh.

 

Ne spreglejte