Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2017,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

9

Natisni članek

Samo Kupljen Tone Stanovnik Igor Akrapovič Cimos Zdravko Počivalšek privatizacija

Torek, 28. 2. 2017, 15.55

6 let, 6 mesecev

Kako bi uspešni slovenski podjetniki reševali Cimos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

9

Cimos | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Dobičkonosne programe je treba ohraniti, preostalo pa nemudoma ukiniti oziroma v najboljšem primeru prodati," ministru Zdravku Počivalšku glede reševanja Cimosa svetuje direktor družbe Bauhaus Slovenija Samo Kupljen.

Potem ko je italijanski sklad včeraj dokončno odstopil od nakupa Cimosa, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek danes napovedal, da bo DUTB to podjetje prestrukturirala po načelu zasebnega lastnika. Podjetje naj bi se po neuradnih informacijah povezalo z Mariborsko livarno Maribor (MLM).

Po neuspešni prodaji smo nekaj podjetnikov povprašali, kakšni so njihovi predlogi za reševanje koprskega proizvajalca avtomobilskih delov.

"Če bomo poskušali vse skupaj rešiti, bo to umiranje na obroke"

Samo Kupljen, direktor podjetja Bauhaus

Kupljen bi nedobičkonosne programe v Cimosu nemudoma ukinil oziroma prodal. | Foto: Matjaž Vertuš Kupljen bi nedobičkonosne programe v Cimosu nemudoma ukinil oziroma prodal. Foto: Matjaž Vertuš "Zadeva je dokaj preprosta. Dobičkonosne programe je treba ohraniti, preostalo pa nemudoma ukiniti oziroma v najboljšem primeru prodati. To pomeni, da se tiste proizvodne procese, ki imajo naročila in s katerimi se tudi nekaj služi, ohrani, preostalo pa sanira. Sama naročila niso dovolj.

Mnogi podjetniki namreč pravijo, da imajo naročila, a je vprašanje, če z njimi tudi kaj služijo. Včasih nekateri nekaj delajo samo za ohranitev obsega dela in da se imajo vsi fajn, kar pa še ne pomeni, da s tem kaj zaslužijo. Brez zaslužka pa ni vračanja kreditov in investiranja v razvoj. V Sloveniji se to pogosto pozablja.

V Bauhausu smo imeli podobne zgodbe. Na lokacijah, ki so nedonosne, smo zato ukinili poslovanje in iztržili denar tako, da smo dali nepremičnino v najem. Če nimaš toliko denarja, da bi si lahko privoščil, da daš nepremičnino v najem, jo pa prodaš. Če se tega ne naredi, če bomo poskušali vse skupaj rešiti, bo to umiranje na obroke. Samo poglejte primer Mure."

 

"Najboljše bi bilo presekati in pustiti, da samo organsko zraste znova"

Igor Akrapovič, direktor podjetja Akrapovič

"Če ni znanega lastnika, če je lastnik država, se take anomalije vedno dogajajo," o zgodbi Cimosa pravi Igor Akrapovič. | Foto: STA , "Če ni znanega lastnika, če je lastnik država, se take anomalije vedno dogajajo," o zgodbi Cimosa pravi Igor Akrapovič. Foto: STA , "Cimos so že pred leti zapeljali v napačno smer – z raznimi neprimernimi nakupi po nekdanji Jugoslaviji. Očitno vodstvo ni imelo prave vizije, ideje, kako podjetje razvijati.

V tem položaju pa ni nobene pametne rešitve. Velike količine davkoplačevalskega denarja v to ne bi več vlagal.

Najboljše bi bilo presekati in pustiti, da samo organsko zraste znova. Nobeno umetno podaljševanje agonije podjetij v Sloveniji ni bilo uspešno. Verjetno bi bilo treba v stečaj, razprodati, kar v podjetju še je, potem pa verjamem, da se bo našla podjetniška pobuda, ki bo na tem pogorišču začela graditi znova. Čim prej se mora zgodba v kakršni koli obliki začeti znova."

 

"Menedžerje je treba vzgajati kot športnike – biti morajo najboljši na svetu"

Tone Stanovnik, direktor podjetja Špica International

"Morda lahko dam dober primer, kako je to treba dolgoročno reševati. Poglejmo občine, ki so na v vrhu po zadovoljstvu prebivalcev. To so Železniki. Zakaj? Tam so nekatera podjetja naredila kontinuiteto iz tistega samoupravljanja, ki smo ga na Balkanu precej dobro naštudirali, in niso šla v skrajni kapitalizem. Domel je zame vzor, kako voditi podjetje.

Morda bi lahko dali tudi Cimos na Kickstarter, predlaga Stanovnik. Pravi, da bi tudi sam nekaj prispeval. | Foto: STA , Morda bi lahko dali tudi Cimos na Kickstarter, predlaga Stanovnik. Pravi, da bi tudi sam nekaj prispeval. Foto: STA , Mislim, da naših podjetij ne smemo prodati. Menedžerje moramo poslati v šole, ki jih bodo naučile uporabljati najnovejša menedžerska orodja. Treba se je izobraževati.

Prevzeti moramo najnaprednejše menedžerske metodologije. Menedžerje je treba vzgajati kot športnike – biti morajo najboljši na svetu.

Država je lahko najmočnejši podjetnik, potrebujemo pa tako vodstvo, ki mu bomo zaupali.

Mala podjetja gredo na Kickstarter. Morda bi lahko dali tudi Cimos na Kickstarter. Mislim, da bi se v Sloveniji našel marsikdo, ki bi dal nekaj za Cimos. Tudi jaz bi nekaj dal."

Pod kakšnimi pogoji bi vložili v Cimos? "Poleg mene bi moral prispevati še krog podobno mislečih vlagateljev, ki jim ni vseeno za domovino. Cimos je velika zadeva in zahteva veliko angažmaja. Vodenje Cimosa pa bi moral prevzeti nekdo, kot je recimo direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič. Če bi take ljudi dali na čelo glavnih 'konjev' v Sloveniji, ki jih izvlekli iz težav."
Ne spreglejte