Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
13.31

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

zaposlitveni sejem Avstrija

Sreda, 22. 5. 2013, 13.31

9 mesecev, 1 teden

Po vsej Avstriji trenutno dela okoli 12.300 Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja poteka vsakoletni čezmejni zaposlitveni sejem, kjer iskalcem zaposlitve s severovzhodnega dela države delo ponujajo domači in avstrijski delodajalci.

Na voljo je približno 670 delovnih mest z obeh strani meje, pričakujejo pa okoli 4000 iskalcev zaposlitve. Mednarodni zaposlitveni sejem letos poteka že šestič, prvič pa se mu je pridružila ptujska območna služba zavoda za zaposlovanje. Kot je povedala direktorica mariborske območne službe Mateja Muršak, na sejmu sodeluje 18 slovenskih in šest avstrijskih delodajalcev ter pet slovenskih in tri avstrijske agencije za posredovanje zaposlitev.

Največ prostih mest na področju kovinarstva, gradbeništva, elektrotehnike … "Razstavljavci predstavljajo okoli 670 delovnih mest, od tega 280 avstrijski delodajalci in agencije, 260 slovenski, približno 130 delovnih mest za zaposlitev v Avstriji pa ponuja Eures Slovenija. Predstavljena bodo tudi aktualna delovna mesta, ki jih ponujamo na današnji dan v regiji," je povedala Muršakova in dodala, da največ prostih delovnih mest prihaja s področja kovinarstva, gradbeništva, elektrotehnike, informacijske tehnologije, zdravstva, storitev ter gostinstva in turizma. Okoli 400 ljudem bo ponujeno tudi sezonsko delo v kmetijstvu.

Brezposelnost v regiji je v zadnjih petih letih narasla za kar 7000 oseb Razmere na trgu delovne sile v Podravju, ki seveda niso rožnate, pač pa zlasti na mariborskem koncu zaskrbljujoče, je opisal direktor ptujske območne službe Tomaž Žirovnik. Kot je povedal, je brezposelnost v regiji v zadnjih petih letih narasla za kar 7000 oseb, še bolj pa ga skrbi podatek o 18.000 izgubljenih delovnih mestih v tem času.

"Pri brezposelnosti je regija trenutno približno na ravni izpred desetih let, žal pa se trend še vedno ni obrnil navzgor in se številno brezposelnih še povečuje. Delno se posledice padanja števila delovnih mest rešujejo tudi z zaposlovanjem čez mejo, zlasti v Avstriji," je dejal Žirovnik in ob tem spomnil na nadpovprečno stopnjo brezposelnosti Podravja. Pri tem je vsaj na ptujskem koncu slika nekoliko boljša, saj je tam lani povprečna brezposelnost prvič v zgodovini padla pod slovensko povprečje.

Številni so si delo našli v Avstriji Slika na območju Zgornjega Podravja, predvsem v Mariboru - že nekaj časa beležijo stopnjo nad mejo 17 odstotkov, ki jim omogoča, da zaprosijo tudi za državno pomoč -, je vsaj deloma manj črna predvsem po zaslugi številnih, ki so si delo našli v Avstriji. Po besedah predstavnika zavoda za zaposlovanje na območju avstrijske Štajerske Hermanna Gössingerja po vsej Avstriji trenutno dela okoli 12.300 Slovencev.

Kot je dejal, jih od tega 7200 dela na avstrijskem Štajerskem, med njimi jih več kot 5000 dnevno migrira v bližnje kraje, vse tja do Gradca. Naval je zadnji dve leti nezmanjšan in predvsem pred vrati njihovih izpostav v Lipnici in Murecku dnevno čakajo slovenski iskalci zaposlitve. Največ med njimi jih delo dobi v industriji, gradbeništvu, trgovini in gostinstvu.

Ne spreglejte