Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
22.12

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

Natisni članek

S.Nepremičnine premoženje ločitev Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 18. 1. 2024, 22.12

3 tedne

Pravni nasvet

Po 20 letih konec skupnega življenja. Lahko dobi hišo v celoti? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01
prepir | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pozdravljeni, s partnerjem sva se po 20 letih zunajzakonske skupnosti razšla. Lastnik nepremičnine je partner. Kupila sva jo skupaj, s tem da je bil moj delež kredita veliko manjši od partnerjevega  – moj delež je znašal manj kot tretjino celotnega zneska. Kako lahko nepremičnino razdeliva? Ali obstaja možnost da se dodeli meni? Na kakšen način? Neimenovana.

Pravnik na dlani odgovarja:

Najprej naj zapišem definicijo zunajzakonske zveze – to je dalj časa trajajoča življenjska skupnost dveh oseb, ki nista sklenili zakonske zveze, in je v celoti izenačena z zakonsko zvezo.

Po družinskem zakoniku v skupno premoženje zakoncev (ali zunajzakonskih partnerjev) spadajo vse premoženjske pravice, ki so bile pridobljene z delom ali odplačne med trajanjem zakonske zveze ali zunajzakonske zveze. V skupno premoženje zakoncev spada tudi premoženje, ki je pridobljeno na podlagi in s pomočjo skupnega premoženja oziroma iz premoženja, ki iz njega izhaja.

Družinski zakonik to ureja v 71. členu – razdelitev skupnega premoženja. Prvi odstavek tega člena pravi, da se skupno premoženje zakoncev razdeli, če njuna zakonska zveza preneha. Med trajanjem zakonske zveze se skupno premoženje razdeli na podlagi sporazuma ali na predlog enega od zakoncev.

pravnik-na-dlani-najemnina
Novice Lahko bivšega prisili v plačevanje najemnine za skupno stanovanje?

Skupno premoženje zakoncev pripada zakoncema skupaj. Posamezni deleži vsakega od njiju na skupnem premoženju tako niso določeni. Na stvareh iz skupnega premoženja imata zakonca skupno lastnino. O višini deležev na skupnem premoženju se zakonca lahko dogovorita ali pa na zahtevo enega od njiju o tem odloči sodišče.

Načeloma se šteje, da sta deleža obeh na skupnem premoženju enaka. Neznatna razlika v prispevkih posameznega zakonca k skupnemu premoženju se ne upošteva. Možno je, da en partner veliko več zasluži, drugi partner pa skrbi za družino, dom in otroke. V takih primerih je pravna domneva enakih deležev.

prepir
Novice Po ločitvi otrokom ne plačuje ničesar, dobiva pa olajšavo. Je to pošteno?

Sedaj pa nazaj k vašemu vprašanju. Vsekakor lahko nepremičnino razdelite, in sicer je to najbolje s sporazumom. Niste povedali, ali imate z partnerjem tudi otroke, ampak bomo domnevali, da jih imate. Predlagamo vam, da s partnerjem torej sklenete notarski sporazum, v katerem morate opredeliti in določiti, koliko premoženja dobi vsak od partnerjev ter kdo dobi v vzgojo in varstvo otroke. Kot rečeno, je tak sporazum mogoče skleniti le pri notarju.

Če sporazum ni mogoč, je druga pot edino tožba za razdelitev premoženja na pristojno sodišče.

Razdelitev nepremičnine je torej možna na načina, ki smo ju razložili. Menimo pa, da je možnost dodelitve nepremičnine samo vam zelo majhna.

oče in hči
Novice Hči izkorišča pravico do šolanja, oče pa mora plačevati preživnino. Do kdaj še?
pokojnina maček ljudje
Novice Otroci ne omogočajo dokupa let za upokojitev

Ne spreglejte