Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
19.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Koper Tomos Hidria

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 19.44

7 let, 2 meseca

Planet TV: Na pogorišču Tomosa do 300 novih delovnih mest?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko so v Kopru pred časom proizvodnjo legendarnih Tomosovih mopedov in motorjev ustavili in naj bi jo marca zagnali v Turčiji, so v nekdanji tovarni zdaj odprli tehnološki center.

Prvi visokotehnološki projekt idrijske Hidrie je že zagotovil 30 delovnih mest, ko bo zaživel ves tehnološki park, pa naj bi tam delo dobilo 300 inženirjev in strokovnjakov. V času gospodarske krize, ko je veliko podjetij razmišljalo o svojem obstoju, je odprtje tehnološkega parka v Kopru svetla izjema, ki navdaja z optimizmom. Prostori nekdanjega Tomosa, v katerih se snujejo novi visokotehnološki projekti, pa naj bi že kmalu dali nova delovna mesta.

V razvoj in tehnologijo je Hidria zadnja leta vložila prek 25 milijonov evrov, lokacijo v Kopru pa razvila v visokotehnološko okolje in ponudila zaposlitev strokovnim kadrom. "Zdaj smo ekipa 20 ljudi, od tega nas je osem v proizvodnji, drugi so v inženiringu," je dejal eden od zaposlenih v tehnološkem parku Boštjan Domjan.

Koprčani odprtje novega tehnološkega centra pozdravljajo. "Napredek, staro podjetje se zapira, odpira pa se novo," je dejal eden od mimoidočih.

V Hidrii verjamejo v uspeh in imajo zelo ambiciozne načrte tako glede prihodkov kot zaposlenih. "Tvegal bi si reči, da lahko v naslednjih petih letih vidim tudi podvojitev zdajšnjega obsega zaposlenih," je dejal predsednik poslovodnega odbora Iztok Seljak.

V tehnološkem parku bodo v prihodnje razvijali zlasti tehnologijo za avtomobilsko industrijo. Linija, ki so jo izdelali za avstrijskega kupca, je rezultat nekajmesečnega dela, postavljali so jo namreč približno sedem mesecev.

Ob odprtju novih prostorov je bil prisoten tudi predsednik države Borut Pahor, ki ni skoparil s pohvalami. "S pogumom in odločnostjo segate še višje po zvezdah," je ob odprtju dejal Pahor.

V Kopru že dolgo ni bilo takšne investicije, zato domačini upajo na lepšo prihodnost. V Hidrii pa si želijo, da bi koprski center postavili na zemljevid Evrope kot enega ključnih dobaviteljev inovativnih rešitev.

Ne spreglejte