Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
22.13

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

ustavno sodišče naftna podjetja Petrol

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 22.13

4 mesece, 3 tedne

Petrol s pobudo za oceno ustavnosti uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Petrol | Foto STA

Foto: STA

Družba Petrol je danes vložila pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov s predlogom za začasno zadržanje. Razlog je najnovejša odločitev vlade o znižanju reguliranih marž za pogonska goriva, v Petrolu pa menijo, da so ukrepi nesorazmerni in v nasprotju s 3. in 8. členom zakona o kontroli cen.

Kot so iz Petrola zvečer sporočili preko Seoneta, se pobuda nanaša na najnovejšo vladno spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je bila sprejeta na dopisni seji vlade 30. novembra, oziroma uredbo iz junija, ki je regulacijo cen pogonskih goriv podaljšala še za eno leto.

Najnovejša sprememba predvideva novo, znižano višino maksimalno dovoljene marže za določene naftne derivate, kar ima neposreden negativni vpliv na poslovanje družbe in skupine Petrol, navajajo v družbi.

Po novi uredbi je najvišja dovoljena marža za neosvinčeni motorni bencin določena pri 0,0694 evra na liter. To je 0,03 evra na liter oziroma 30 odstotkov manj kot pred spremembo uredbe, ko je znašala 0,0994 evra na liter. Marža za dizel je zmanjšana na 0,0683 evra na liter, kar je 0,03 evra na liter oziroma 31 odstotkov manj kot pred spremembo uredbe, ko je znašala 0,0983 evra na liter.

Bencin črpalka dizel
Novice Opolnoči nove cene goriv

V Petrolu so poudarili, da takšna marža ne odraža realnih tržnih razmer in ne omogoča rentabilnega poslovanja, še posebej na manj gosto poseljenih območjih, pri čemer je pridobitnost temelj gospodarske dejavnosti, kot to priznava praksa ustavnega sodišča.

"Regulirana marža je že od 17. avgusta 2022 nespremenjena in bistveno povečani stroški poslovanja v letu 2023 otežujejo pogoje poslovanja naftnih trgovcev," so zapisali v Petrolu. Marža naftnih trgovcev po navedbah Petrola prav tako predstavlja majhen delež v strukturi končne maloprodajne cene. Poleg tega že trenutno veljavne marže za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo v Sloveniji po podatkih Evropske komisije dosegajo le 45,1 odstotka oziroma 39,5 odstotka povprečja Evropske unije.

"Te spremembe vodijo do nesorazmernega pritiska na naše poslovanje, saj moramo trgovci z naftnimi derivati iz omenjenih marž pokriti višje stroške poslovanja, vključno s stroški transporta, delovanja bencinskih servisov, zaposlenih, podpornih služb, marketinga in amortizacije," navajajo v Petrolu.

Posledično takšna regulacija po mnenju naftnega trgovca vpliva tudi na znižanje razpoložljivih sredstev za investicije v zeleno tranzicijo. V Petrolu še poudarjajo, da želijo z omenjeno pobudo doseči, da bo družba lahko nadaljevala z učinkovitim in konkurenčnim poslovanjem na trgu.

Vlada je konec novembra ob maržah znižala tudi trošarine, predvsem s ciljem hitrejšega znižanja inflacije. Posledica tega je, da bodo s torkom cene bencina in dizla občutno nižje.

Tibor Šimonka
Novice "Sprejmemo Golobovo povabilo, a bomo previdni. Prevečkrat smo bili izigrani." #video
Ne spreglejte