Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2020,
9.36

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

1

Natisni članek

Banka Slovenije Peter Vrisk Deželna banka Slovenije Alenka Žnidaršič Kranjc

Torek, 7. 1. 2020, 9.36

4 leta, 3 mesece

Peter Vrisk naj ne bi bil več primeren za nadzornika banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

1

Peter Vrisk | Peter Vrisk, ki je že več let predstavnik kmetov v državnem svetu, je s številnimi funkcijami v kmečkih organizacijah postopoma zrasel v kmetijskega tajkuna. | Foto STA

Peter Vrisk, ki je že več let predstavnik kmetov v državnem svetu, je s številnimi funkcijami v kmečkih organizacijah postopoma zrasel v kmetijskega tajkuna.

Foto: STA

Banka Slovenije je po neuradnih informacijah časnika Delo odločila, da predsednik nadzornega sveta Deželne banke Slovenije (DBS) Peter Vrisk ni več primeren za opravljanje funkcije nadzornika banke. Vrisk se na te informacije ni odzval.

Za odpoklic Petra Vriska iz nadzornega sveta banke si že dlje časa prizadeva eden od dveh pomembnejših lastniških taborov v DBS - Skupina Prva, ki je v sporu z drugim lastniškim taborom banke - Kapitalsko zadrugo, katere predsednik je Vrisk.

Skupina Prva, katere največja lastnica je Alenka Žnidaršič Kranjc, je to predlagala na skupščinah lani maja in lani decembra, a s predlogom ni uspela. 

DBS
Novice Prva dama zavarovalništva in kmečki baron v spopadu za bančne milijone #video

V predlogih za Vriskovo razrešitev je navedla, da je revizija poslov med nekdanjim vodstvom DBS in Kapitalsko zadrugo, ki jo je naredil Ernst & Young, pokazala, da banka ni ustrezno vodila poslov v povezavi s Semenarno Ljubljana, ki je v njeni lasti, in postopkov, povezanih s prejšnjim vodstvom DBS Sonje Anadolli in z Vriskovo vlogo kot sočasnega družbenika Semenarne in predsednika nadzornikov DBS.

Skupina Prva je predlagala tudi, naj DBS predloži ocene primernosti in druge sklepe banke glede primernosti Vriska za predsednika nadzornega sveta v letih 2018 in 2019 ter da predloži poročilo uprave o ukrepih, ki jih je, če je bil Vrisk ocenjen za neprimernega, banka sprejela za odpravo tega stanja in seznanitev skupščine s tem.

O spopadu za milijone evrov v eni od zadnjih bank v slovenski lasti so na Planetu poročali konec lanskega novembra

Je Vrisk zavlačeval s prevzemom pošte?

Vrisk je po pisanju časnika zavlačeval s prevzemom odločitve Banke Slovenije zato, da je nadzorni svet pod njegovim vodstvom lahko članici uprave Barbari Cerovšek Zupančič podelil nov petletni mandat. Njej so delničarji na majski skupščini izrekli nezaupnico, a so nadzorniki nato ocenili, da je bila ta neutemeljena in je niso odpoklicali. Skupščina ji je nezaupnico izrekla tudi na decembrski skupščini.

Peter Vrisk in Alenka Žnidaršič Kranjc | Foto: STA , Peter Vrisk in Alenka Žnidaršič Kranjc Foto: STA , Banka Slovenije je za presojo primernosti članov upravljalnih organov bank pristojna za manj pomembne banke v državi. Za člana nadzornega sveta se ocena izda po nastopu funkcije, za člana uprave pred nastopom funkcije. Če regulator ugotovi, da je nekdo neprimeren za opravljanje funkcije, mu to prepove. To sicer ni redko, a se postopki večinoma končajo z osebnimi odstopi.

Ne spreglejte