Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 3. 2014,
15.40

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ukrajina borza

Natisni članek

Sobota, 8. 3. 2014, 15.40

7 let, 5 mesecev

Panika na trgih zaradi krize v Ukrajini hitro končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Stopnjevanje krize v Ukrajini je imelo močan negativen vpliv na delniške trge po svetu. Delnice v Ukrajini so se v povprečju pocenile za več kot 10 odstotkov, podobno se je zgodilo z ruskimi.

Med večjimi izgubarji so bili delničarji ruskega Gazproma in največje ruske banke Sberbak, ki posluje tudi v Sloveniji. Ob koncu tedna so si delniški trgi opomogli in ukrajinske delnice so v preteklem tednu izgubile 3,4 odstotka vrednosti, ruske pa 8,55 odstotka.

Drugod po svetu so delniški trgi v začetku tedna izgubili v povprečju več kot dva odstotka vrednosti, vendar so do konca tedna izgubljeno pridobili nazaj, izjema je Evropa. Ameriške borze nadaljujejo z rastjo iz preteklih tednov in dosegajo nove rekordne vrednosti.

Ameriški indeks S&P 500, ki vsebuje 500 največjih ameriških podjetij in je najbolj reprezentativen indeks ameriške borze, je znova presegel svoje najvišje zgodovinske vrednosti - teden je končal pri 1878 točkah. Pozitiven vpliv so imeli boljši podatki iz trga dela, kjer je število novih zaposlitev preseglo pričakovanja analitikov.

V območju evra brez nevarnosti deflacije Makroekonomski podatki so bili v tem tednu mešano obarvani. V ZDA je indeks nabavnih menedžerjev v proizvodnem sektorju presegel pričakovanja analitikov, medtem ko je v storitvenem sektorju močno razočaral in dosegel najnižjo vrednost po letu 2010. Kljub slabemu vremenu so februarja v ZDA odprli 175.000 novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti se je povzpela na 6,7 odstotka.

V Evropi je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi na četrtkovi novinarski konferenci, ki je sledila objavi ohranitve temeljne obrestne mere pri 0,25 odstotka, sporočil, da v območju evra ne vidi nevarnosti deflacije, banke pa da v večjih količinah vračajo od ECB izposojena sredstva. V odzivu se je tečaj evra krepko zvišal. Tudi angleška centralna banka je pustila temeljno obrestno mero nespremenjeno pri 0,5 odstotka.

V prihodnjem tednu bo objavljeno razmeroma malo makroekonomskih kazalcev. Iz ZDA bodo prispeli podatki o rasti prodaje na drobno in o počutju potrošnikov. Iz EU je pričakovati podatke o industrijski proizvodnji, te bodo objavili tudi na Otoku.

Ne spreglejte