Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
16.45

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
inšpekcija nadzor

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 16.45

7 let, 6 mesecev

OZS: Več inšpekcijskega nadzora naj bo nad "šušmarji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Obrtniki in mali podjetniki, zlasti gostinci, so razočarani, da se jih v javnosti v zvezi z davčnimi blagajnami pogosto prikazuje kot največje goljufe.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) zato opozarjajo, da bi se morali problema sive ekonomije rešiti na drugačen način, zlasti s poostrenim nadzorom nad "šušmarji".

"Obrtniki imajo velik interes, da se zmanjša obseg sive ekonomije, saj bi jih tako zaščitili pred nelojalno konkurenco. Vendar pa se bo obseg sive ekonomije zmanjšal šele takrat, ko se bo celovito pristopilo k odpravi vzrokov za nastanek sive ekonomije," je prepričan namestnik generalnega sekretarja pri OZS Pavel Sedovnik.

OZS podpira uvedbo davčnih blagajn Po oceni OZS je v Sloveniji 200.000 "potencialnih šušmarjev", ki občasno ali stalno opravljajo delo na črno. Večinoma gre, kot ocenjujejo, za brezposelne osebe in tiste z najnižjimi dohodki, ki si služijo kruh tudi z delom na črno.

OZS sicer podpira uvedbo davčnih blagajn za vse poslovne subjekte na enak način, vendar pa država po njihovi oceni s tem ne bo rešila problema opuščanja izdajanja računov za opravljen gotovinski promet in drugih oblik sive ekonomije. Ta problem bi po njihovem mnenju lahko rešili le z boljšo ozaveščenostjo davkoplačevalcev in s prijaznejšo davčno zakonodajo.

V OZS so pred enim mesecem sicer Davčno upravo RS (Durs) zaprosili za konkretne podatke o številu davčnih kršitev v gostinski dejavnosti od začetka leta 2012 dalje, vendar vse do danes z njihove strani niso prejeli nobenih konkretnih podatkov.

Ne spreglejte