Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
22.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

sosedski spor igrišče Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 8. 2. 2024, 22.07

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Otroško igrišče je preblizu in moteče. Kaj lahko stori? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
otroci, vrtec, šola, igra, otroško igrišče | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Občina je pred leti na sosednji parceli zgradila otroško igrišče, ki po našem mnenju presega še primerno velikost – otroška piramida iz vrvi je visoka šest metrov. S tem smo sosedje, ki mejimo na parcelo v prvi vrsti, kljub 1,8 metra visoki ograji prikrajšani za zasebnost, saj je iz omenjene piramide mogoče neposredno videti v več naših prostorov v hiši in na vrt. Te težave smo že pred izgradnjo omenili občini, a smo bili hladno zavrnjeni. Druga težava je, da se na omenjenem igrišču v večernem in nočnem času zbirajo mladostniki, ki z razgrajanjem in vpitjem motijo mir ter povzročajo škodo na naših avtomobilih in objektih. Policija je že večkrat posredovala. Zanima me, kakšne možnosti imamo glede prestavitve igrišča na primernejšo lokacijo ali preureditve igrišča, da bi bilo primernejše za takšno lokacijo? Jan K.

Pravnik na dlani odgovarja:

Gre za veliko težavo, ki pa ima žal omejene možnosti rešitve. Najprej bi vam svetovali, da preverite, ali je otroško igrišče izgrajeno v skladu z urbanističnimi akti vaše občine ter kdo je lastnik zemljišča in igral na njem.

Najverjetneje gre za javno površino v lasti občine. Kaj je javno dobro, opredeljuje stvarnopravni zakonik, in sicer je to "stvar, ki je v splošni rabi". To pomeni, da jo ob enakih pogojih lahko uporablja vsakdo.

Sosedi, sosedje
Novice Ko otroci sosedov zganjajo prekomeren hrup

Otroško igrišče, ki ima status javnega dobra, mora biti namreč dostopno vsakomur, nikakor pa to ne pomeni, da je tudi last nas vseh.

Lastnik igrišča (oz. vsaj lastnik zemljišča, na katerem je igrišče) naj bi bil vedno znan, pa naj bo to fizična oseba, občina ali kdo drug. In če je znan lastnik, je znano tudi, kdo je odgovoren za varnost igrišča in seveda tudi dogajanje na njem.

Igrišča na javnih površinah so bolj izpostavljena vandalizmu, struktura in potrebe uporabnikov so težko predvidljive in na takih površinah se v kasnejših urah lahko zbirajo osebe, bodisi mladoletne ali starejše, ki motijo javni red in mir prebivalcev v okolici.

betonski zid
Novice Kako visok zid lahko brez soglasja postavim na meji s sosedom? #pravni nasvet

Morda bi lahko premislili  o tem, da se postavi višja ograja na stroške lastnika zemljišča oziroma igrišča, ki je najverjetneje občina. Taka ograja se lahko postavi na stroške tega lastnika. Napisali ste, da je ograja visoka 1,8 metra, torej za njeno postavitev niste potrebovali gradbenega dovoljenja – vse ograje nad višino 2,2 metra pa gradbeno dovoljenje že potrebujejo, kar bo predstavljalo dodatno težavo ali stroške.

Menimo, da za prestavitev igrišča nimate možnosti, razen če je bil postavljeno v nasprotju z urbanističnimi predpisi občine.

Torej vam v bistvu preostane le dogovor z lastnikom, da se na njegov strošek poviša ograja ter pridobi ustrezna dovoljenja za povišanje.

Kar pa zadeva razgrajanje in motenje javnega reda in miru, pa vam žal preostane le klicanje policije in njihovo ukrepanje.

sončna elektrarna, sončne celice
Novice Garažo s sončno elektrarno so zgradili kar na tuji parceli. Kaj zdaj? #pravni nasvet
zelenjavni vrt
Novice Je za vrtno lopo res potrebno gradbeno dovoljenje?

Ne spreglejte