Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
13.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NLB NKBM

Torek, 23. 7. 2013, 13.24

7 let, 2 meseca

NLB druga banka po slabih posojilih na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
NLB je med bankami, ki so razkrile delež slabih posojil, druga najslabša banka. Med desetimi najslabšimi bankami najdemo tudi NKBM.

Revija The Banker je pripravila lestvico tisoč največjih bank na svetu po kapitalu. Na prvem mestu se je znašla The Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), ki je izpodrinila ameriške banke in po kapitalu postala največja banka na svetu. Na lestvici sta se znašli tudi dve slovenski banki, Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova KBM. NLB se je znašel na 509. mestu, še leta 2011 je bil na 486. Še nekoliko nižje je padel NKBM, ki je bil še leta 2011 na 786. mestu, na letošnji lestvici pa se je znašel na 880. mestu, pišejo Finance. Pri reviji The Banker so zapisali, da sta banki nazadovali zaradi erozije kapitala.

Med prvih deset po slabih posojilih tudi dve slovenski banki Dve tretjini bank na lestvici sta razkrili tudi delež slabih posojil. Po deležu teh se je na prvem mestu znašla African Bank iz Južne Afrike, ki ima 28,80 odstotka slabih posojil. Na drugem mestu je NLB z 28,2 odstotka slabih posojil, na tretjem mestu pa avstrijska banka Hypo. Naslednja mesta zasedajo tri grške banke, nato sledi iranska banka in na osmem mestu NKBM, ki ima 22,21 odstotka slabih posojil. Deseterico končujeta banki iz Španije in Irske. Med bankami, ki so razkrile delež slabih posojil, jih je med prvimi 25 največ iz Evrope, sledijo Azija in ZDA.

Pri oslabitvah Slovenija na četrtem mestu Pri oslabitvah je na prvem mestu Irska, kjer so te lani znašale še enkrat toliko kot dobički iz poslovanja. Irski sledita Grčija in Španija, na četrtem mestu pa je Slovenija, kjer so oslabitve znašale 91,46 odstotka dobičkov iz poslovanja bančnega sistema, je po pisanju Financ mogoče razbrati iz poročila revije The Banker.

Ne spreglejte