Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2012,
19.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evro finančna kriza

Četrtek, 15. 3. 2012, 19.30

7 let, 2 meseca

Nemški ekonomski modreci malenkost znižali napovedi za gospodarsko rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odbor ekonomskih svetovalcev nemški vladi za letos napoveduje 0,8-odstotno gospodarsko rast, kar je za 0,1 odstotne točke manj od zadnje napovedi novembra lani.

Tako imenovana peterica modrecev pri tem ocenjuje, da ostaja tveganje za gospodarska gibanja visoko, čeprav je ukrepanje ECB povzročilo določeno umiritev razmer.

Nemčija ne more ubežati negativnim učinkom dogajanja v evro območju Odbor ugotavlja, da Nemčija kljub ugodnim gibanjem na področju domače potrošnje ne more ubežati negativnim učinkom dogajanja v območju evra.

Bistvenih pozitivnih impulzov letos ne bo Tudi letos bodo tako spodbude za gospodarsko dejavnost prihajale zgolj s strani domače porabe. Potrošnja naj bi bila tako zaradi nizke brezposelnosti sorazmerno močna, investicijska dejavnost pa zadržana. S strani izvoznega povpraševanja pa modreci letos zaradi slabih razmer v območju evra in šibkejše globalne gospodarske dejavnosti bistvenih pozitivnih impulzov letos ne pričakujejo.

Ukrepanje ECB povzročilo umiritev razmer Čeprav tveganja ostajajo visoka, pa svetovalci nemške vlade ocenjujejo, da je nedavno ukrepanje Evropske centralne banke (ECB) za stabilizacijo razmer v bančnem sistemu pripeljalo do določene umiritve razmer.

ECB je decembra lani in konec februarja bankam v evrskih državah odobrila triletna posojila po ugodni obrestni meri v skupni višini preko 1000 milijard evrov.

ECB želi na ta način bankam zagotoviti dovolj likvidnostnih sredstev, da bi čim bolj omilila posojilni krč za gospodarstvo. Po ocenah poznavalcev se je veliko te nove likvidnosti pretopilo v državne obveznice, kar se je odrazilo v višjih cenah obveznic in s tem na nižji zahtevani donosnosti.

Območje evra se bo po njihovi napovedi lahko izognilo globlji recesiji Peterica modrecev tudi zaradi tega vidi vse več znakov, da se bo območje evra lahko izognilo globlji recesiji, ki so se je nekateri bali. Pri tem pa opozarjajo, da so razmere v finančnem sektorju še vedno tako napete, da to onemogoča normalen tok posojil gospodarstvu.

Modreci v svojih pričakovanjih za letos tako ne sledijo trendu pri drugih strokovnjakih, ki so v zadnjih tednih postali precej bolj optimistični glede gibanj v letošnjem letu. Vendar pa je bila prvotna napoved modrecev bolj optimistična od drugih.

Ne spreglejte