Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 6. 2013,
13.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zaposlovanje delo služba

Torek, 11. 6. 2013, 13.04

7 let, 2 meseca

Nekateri kazalci vendarle pozitivni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V tretjem letošnjem trimesečju bo med slovenskimi zaposlovalci nekaj več optimizma, a naša celina v svetovnem merilu ostaja še naprej najbolj črnogleda glede zaposlitvenih možnosti.

Gostinstvo in hotelirstvo sta panogi, v katerih slovenski delodajalci za poletno trimesečje poročajo o najbolj optimističnih napovedih zaposlovanja, ugotavlja najnovejša četrtletna raziskava napovedi zaposlovanja, ki jo zaposlitvena agencija Manpower poleg Slovenije opravlja še v 41 državah sveta. Najmanj optimizma v osrednjeslovenski regiji Čeprav se moramo zavedati, da prav ti dve panogi v začetku poletja zaposlujeta predvsem sezonske delavce, so se v primerjavi s prejšnjim četrtletjem številke premaknile v pozitivno smer v vseh slovenskih regijah – največ v severovzhodni Sloveniji (Pomurska, Podravska, Koroška in Savinjska regija), najmanj pa v osrednjem delu Slovenije (Osrednjeslovenska regija, Gorenjska in Zasavje). Delež tistih, ki bodo zaposlovali, je skoraj dvakrat večji od tistih, ki bodo število svojih sodelavcev zmanjševali, a veliko bolj zgovoren je podatek, da tri četrtine izmed 620 vprašanih slovenskih delodajalcev od julija do septembra ne predvideva sprememb pri zaposlitvah.

Neto napoved zaposlovanja v Sloveniji je tako v tretjem letošnjem trimesečju za dve odstotni točki višja kot v prejšnjem trimesečju, a vendarle za prav toliko nižja kot v enakem lanskem četrtletju. Sedem panog v zelenem, ena v rdečem, dve na ničli Poleg gostinstva in hotelirstva je raziskava pokazala pozitivne zaposlitvene možnosti v naslednjih treh mesecih predvsem še med slovenskimi delodajalci s področij finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo. Pozitivni premiki so še v gradbeništvu, panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova, proizvodnji in panogi transporta, logistike in komunikacij. Sprememb v napovedih zaposlovanja niso zaznali na področju rudarstva in kamnin ter trgovine na debelo in drobno.

Tudi to trimesečje so negativne napovedi zaposlovanja na področju javnega sektorja in socialnih storitev. "Ta trend je prisoten že eno leto in sovpada z varčevalnim programom vlade," je ob predstavitvi raziskave povedala direktorica prodaje v družbi Manpower Slovenija Romana Šercelj. Francija in Švedska po štirih letih prvič v minus Na mednarodni ravni so iz podatkov več kot 65 tisoč delodajalcev ugotovili, da je v 31 državah napoved zaposlovanja pozitivna, a so vrednosti v primerjavi s prejšnjimi obdobji vendarle nižje. Največ bodo zaposlovali v državah zunaj naše celine – Tajvan, Brazilija, Panama, Peru –, najbolj pa se bodo zaposlovanja krčila v evropskih državah: v Italiji, na Irskem in v Španiji. Celo Francija in Švedska imata tokrat negativno napoved zaposlovanja, prvič po štirih letih, negativno napoved zaposlovanja imajo v Evropi še Belgija, Češka, Grčija in Nizozemska.

Svetle točke naše celine z najvišjimi vrednostmi napovedanega zaposlovanja sta po rezultatih raziskave Turčija in Bolgarija.

Ne spreglejte