Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
11.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delo gradbeništvo izobraževanje

Petek, 6. 9. 2013, 11.51

7 let, 2 meseca

Največ prostih delovnih mest v gradbeništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V letošnjem drugem četrtletju je bilo v Sloveniji na voljo povprečno okoli 5100 prostih delovnih mest. To je skoraj 200 več kot v prvem četrtletju, a približno 140 manj kot pred letom dni.

Četrtletno povečanje je bilo v glavnem posledica povečanega povpraševanja po delovni sili v izobraževanju, je objavil državni statistični urad. V izobraževanju je bilo v drugem četrtletju napovedanih skoraj 430 prostih delovnih mest oz. za tretjino več kot v prejšnjem četrtletju. Izobraževalne ustanove praviloma že pred koncem tekočega šolskega leta namreč začnejo iskati potrebno kadrovsko zasedbo za prihajajoče šolsko in študijsko leto, so pojasnili statistiki.

V gradbeništvu pogosto iščejo novo delovno silo Tudi v drugem trimesečju pa je bilo največ prostih delovnih mest sicer napovedanih v dejavnosti gradbeništvo, in sicer 1200. V gradbeništvu je zaposlenih veliko tujih delavcev iz držav, ki niso članice EU, zato praviloma potrebujejo delovno dovoljenje za opravljanje dela v Sloveniji. Pogodbo o zaposlitvi imajo praviloma sklenjeno za določen čas, zato delodajalci v tej dejavnosti pogosteje iščejo novo delovno silo.

900 delovnih mest v predelovalnih dejavnostih V predelovalnih dejavnostih je bilo na voljo nekaj več kot 900 prostih delovnih mest, nekaj več kot 600 pa je bilo tokrat napovedanih v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. V to področje dejavnosti so med drugim vključene tudi zaposlovalne dejavnosti (t. i. agencije za posredovanje delovne sile) in tam je fluktuacija delavcev praviloma večja kot povprečno v Sloveniji. Zato je povpraševanje po delovni sili v teh dejavnostih tudi nekoliko večje kot v drugih, so pojasnili na statističnem uradu.

V drugem četrtletju je bilo zasedenih povprečno nekaj več kot 674.000 delovnih mest oz. okoli 5300 več kot v predhodnem četrtletju. Stopnja prostih delovnih mest je bila v drugem trimesečju enaka kot v prvem, torej 0,7-odstotna. Pri delodajalcih z več kot desetimi zaposlenimi osebami se je povečala za eno desetinko odstotne točke na 0,6 odstotka.

Ne spreglejte