Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
24. 2. 2016,
15.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dolar evro bitcoin

Sreda, 24. 2. 2016, 15.38

6 let, 7 mesecev

Najdonosnejša v letu 2015 je bila valuta, ki jo lahko ukradejo le računalniški strokovnjaki

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Valuta, ki ji je lani najbolj zrasla vrednost, je bitcoin. Ta je po začetnih dvomih glede varnosti vedno bolj sprejeta in je v zadnjem letu doživela rast zaupanja investitorjev in vrednosti.

Leta 2015 je evro v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubil vrednost. Vrednost sta v primerjavi z evrom med drugimi pridobili tudi hrvaška kuna in češka krona, največ pa virtualna valuta bitcoin. Tej je konec leta 2014 kazalo nekoliko slabše, a se je po rasti investicij v zagonska bitcoin podjetja pobrala in postala valuta leta 2015. Bitcoin leta 2014 preživljal eksistenčno krizo Bitcoin se je po uspešnem letu 2013, ko je njegova vrednost zrasla za več kot pet tisoč odstotkov, leto pozneje boril za obstoj. Od začetka do konca leta 2014 je njegova vrednost padla za dobrih 50 odstotkov.

 

Največji razlogi za padec so v nezaupanju finančnih trgov, ki so valuto bitcoin označili za nestabilno investicijo, preveč izpostavljeno nevarnosti (internetnim napadom). V začetku leta 2014 je – kot posledica internetnega napada na borzo, v katerem je izginilo za 400 milijonov dolarjev bitcoinov – vrata zaprla ena največjih borz za trgovanje z bitcoini Mt Gox . Za bitcoin velja, da je zaradi anonimnosti plačevanja idealna valuta za pranje denarja in denarne transakcije v svetu kriminala.

Po dežju je na bitcoin posijalo sonce Finančni analitiki so v svojih napovedih leto 2015 označili kot prelomno za bitcoin. Lanskemu letu so napovedali, da bo tisto, v katerem bo bitcoin dokončno potonil ali pa opazno začel pridobivati vrednost. Njegova vrednost je leta 2015 rastla do te mere, da je postal valuta leta in za seboj pustila vse druge valute.

Rast vrednosti na račun rasti investicij v zagonska bitcoin podjetja Z rastjo aplikacij za uporabo valute bitcoin in očitne praktičnosti njene uporabe je ta postajala vedno bolj priznana. Sprejemati jo je začelo vedno več velikih podjetij, med drugimi tudi Microsoft, Dell, Overstock.com in medijska hiša Time Inc.. Postala je zanimiva tudi za investitorje, kot so Goldman Sachs, American Express, Nasdaq in Kleiner Perkins.

 

Višine investicij so se začele konec leta 2015 umirjati, z njimi pa tudi rast vrednosti valute bitcoin. Investitorji želijo pred novimi vlaganji v zagonska bitcoin podjetja videti, kaj se bo zgodilo z denarjem, ki so ga vložili do zdaj.

Razlogi, zaradi katerih se vedno več oseb odloča za uporabo valute bitcoin:

  • Plačevanja med različnimi bankami in v tujino so hitrejša kot pri denarnih nakazilih. Prejemniki plačila lahko v manj kot desetih minutah preverijo veljavnost nakazila.
  • Pri plačevanju z bitcoini je malo stroškov, zato so provizije za plačevanje z valuto bitcoin opazno nižje kot pri denarnem poslovanju.
  • Valuta bitcoin za razliko od denarja ni centralizirana. To pomeni, da je v lasti imetnika in ne državnih avtoritet. Te se lahko odločijo, kaj bodo naredile z vašim denarjem oziroma koliko vam ga bodo ob slabem poslovanju zaplenile. Bojazni odtujevanja avtoritet pri bitcoinu ni.
  • Pri plačevanju z valutami bitcoin nam na svetovni splet ni treba poslati svojih osebnih podatkov, kot je to praksa pri plačevanju s kreditnimi karticami. Ti osebni podatki so, kot se izkaže v praksi, lahek plen kriminalcev in prodajalcev.
  • Količina "tiskanja" bitcoinov je navzgor omejena na 21 milijonov enot. Po dozdajšnjih predvidevanjih naj bi to količino dosegli do leta 2140. Valuta bitcoin tako ne bo povzročala inflacije, kot jo tiskanje denarja "po potrebi".
  • Lastnik računa je imetnik in ne banka, ki se lahko iz različnih razlogov brez privolitve lastnika odloči za zamrznitev računa in s tem dostopa do sredstev. Pri valuti bitcoin se do enot dostopa v kombinaciji javnega in zasebnega ključa lastnika, brez katerega enota ni dostopna nikomur. Seveda lastnik ključa ne sme izgubiti.
Ne spreglejte