Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
15.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

inovativnost

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 15.51

6 let, 7 mesecev

Najbolj inovativne države na svetu: kje je Slovenija v vrhu in kje pri dnu

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najbolj inovativna država na svetu je Južna Koreja, v Evropi pa Švica. Kam se po inovativnosti uvršča Slovenija ter kaj so njene prednosti in kaj njene slabosti?

Inovacije so zelo pomembne za konkurenčnost podjetij in gospodarstva. Pri Evropski komisiji deluje tako imenovana Unija inovacij, ki izvaja pregled kazalnikov, pomembnih za inovacije in s tem gospodarski razvoj držav znotraj Evropske unije (EU). V publikaciji, imenovani Sistem kazalnikov uspešnosti za raziskave in inovacije 2014, so na podlagi upoštevanja 25 kazalnikov objavili lestvico držav na podlagi njihove inovativnosti.

Na področju inovacij najhitreje napredujeta Južna Koreja in Kitajska, EU kot skupnost držav pa se uvršča ob bok najbolj inovativnim državam sveta. Znotraj EU je najbolj inovativna Švedska, tudi Slovenija pa kljub krizi kaže na področju inovativnosti dobre rezultate.

EU dohiteva ZDA in beleži tretjo največjo povprečno rast inovativnosti

Med primerjanimi državami je najbolj inovativna Južna Koreja. EU na tretjem mestu za njo ne zaostaja veliko, to je 0,11 indeksne točke.

Najslabše se je odrezala Republika Južna Afrika z povprečnim indeksom inovativnosti 0,105. Republika Južna Afrika za EU zaostaja glede na vsako izmed izmerjenih skupin povprečnih indeksov inovativnosti. Največje težave ima na področju prihodkov od patentov in licenc iz tujine, pri številu diplomantov z doktorskim nazivom, sodelovanju javnega in zasebnega sektorja pri znanstvenih publikacijah in prijavi patentov. V primerjavi z EU je Republika Južna Afrika boljša le pri rasti prebivalcev s končanim terciarnim izobraževanjem.

Južna Koreja: kje je boljša, kje slabša od EU EU ima hitrejšo rast in tako počasi po uspešnosti inovacij lovi ZDA in Japonsko. Več kot enkrat hitreje od EU sta v merjenem obdobju na področju inovativnosti napredovali Kitajska in Južna Koreja. Južna Koreja je ujela povprečje EU leta 2009 in od takrat na področju inovacij napreduje hitreje od EU.

Južna Koreja ima 42 odstotkov večji delež populacije s končano terciarno izobrazbo kot EU, Južni Korejci so bolj uspešni pri pridobivanju patentov in porabijo dvakrat več sredstev za raziskave in razvoj v podjetjih.

Število diplomantov z doktorskim nazivom, prihodki od patentov in licenc iz tujine, število večkrat citiranih znanstvenih publikacij in sodelovanje na mednarodnih znanstvenih publikacijah pa so kazalniki, v katerih Južna Koreja vseeno zaostaja za EU.

Med državami EU najbolj inovativna Švedska, Portugalska država z najhitrejšo rastjo inovativnosti

V Evropi je najbolj inovativna Švica, v EU Švedska Med članicami EU je najbolj inovativna Švedska s povprečnim indeksom inovativnosti 0,75. To je 0,196 indeksne točke bolje od evropskega povprečja 0,554 indeksne točke.

Glede na posamezne skupine povprečnih indeksov inovativnosti je med državami EU Švedska: - prva na področju človeških virov, - tretja na področju odprtosti, odličnosti in privlačnosti raziskovalnih sistemov, - tretja na področju financiranja in podpore, - vodilna na področju naložb podjetij, - četrta na področju povezav in podjetništva, - tretja na področju intelektualne lastnine, - tretja na področju inovatorjev - in sedma na področju učinkov na gospodarstvo.

Kot nečlanica EU je od Švedske boljša le Švica s povprečnim indeksom inovativnosti 0,835.

Rast inovativnosti visoka tudi na Portugalskem ter v Estoniji, Latviji in na Cipru Rast inovativnosti se je na Švedskem nekoliko upočasnila, saj je povprečna letna rast povprečnega indeksa inovativnosti glede na povprečje osmih let, to je med letoma 2006 in 2013 na Švedskem 0,35 odstotka.

Evropsko povprečje letne rasti povprečnega indeksa inovativnosti med letoma 2006 in 2013 je 1,66 odstotka. Pri primerjavi povprečne letne rasti povprečnega indeksa inovativnosti za obdobje zadnjih osem let so se najbolje izkazale Portugalska s 3,86-odstotno, Estonija s 3,74-odstotno, Latvija s 3,51-odstotno in Ciper z 2,74-odstotno rastjo.

Poleg prej omenjene Švedske so na področju inovativnosti najpočasneje napredovale Velika Britanija z 0,54-odstotno, Hrvaška z 0,77-odstotno in Poljska z 0,88-odstotno povprečno letno rastjo povprečnega indeksa inovativnosti.

Sloveniji krizno obdobje ni ustavilo rasti inovativnosti Le malo, za 0,041 povprečne indeksne točke za EU povprečjem zaostaja Slovenija. Kljub krizi je imela Slovenija v obdobju med letoma 2006 in 2013 povprečno letno rast povprečnega indeksa inovativnosti v višini 2,66 odstotka. To jo uvršča na peto mesto med 28 članicami EU.

V posameznih skupinah povprečnih indeksov inovativnosti je Slovenija med članicami EU zasedla: - 5. mesto na področju človeških virov, - 14. mesto na področju odprtosti, odličnosti in privlačnosti raziskovalnih sistemov, - 12. mesto na področju financiranja in podpore, - 4. mesto na področju naložb podjetij, - 10. mesto na področju povezav in podjetništva, - 13. mesto na področju intelektualne lastnine, - 16. mesto na področju inovatorjev - in 18. mesto na področju učinkov na gospodarstvo.

Prednosti in slabosti Slovenije na področju inovacij Pri primerjavi kazalnikov inovativnosti je Slovenija glede na povprečje EU dobra: - na področju mednarodnega sodelovanja pri znanstvenih publikacijah, - vlaganju zasebnih podjetij v raziskave in razvoj, - sodelovanju javnega in zasebnega sektorja pri znanstvenih publikacijah in izobraženosti človeškega kadra.

Slabosti Slovenije na področju inovativnosti pa se kažejo: - na področjih študentov zunaj EU območja z doktoratom, - izvozu storitev z intenzivnim znanjem, - prihodkov licenc in patentov iz tujine in večkrat citiranih znanstvenih publikacijah.

Od evropskega povprečja Slovenija zaostaja pri povprečni letni rasti kazalnikov inovativnosti le na petih izmed 25 področij. Najbolj opazno na področju izdatkov za inovacije, ki niso povezani z raziskavami in razvojem, in obsega prodaje novih inovacij.

Ne spreglejte