Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 1. 2014,
8.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

bonitetna ocena vlada

Sobota, 25. 1. 2014, 8.58

7 let, 2 meseca

Moody's ohranil bonitetno oceno Slovenije; obeti stabilni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bonitetna agencija Moody's je ohranila oceno Slovenije pri Ba1, ki tako ostaja pod investicijsko vrednostjo, obete za naprej pa je iz negativnih povišala v stabilne.

Glavni razlog za izboljšanje obetov je več jasnosti po pregledu bank in stabilizaciji bančnega sistema z dokapitalizacijo. Zaradi tega se je zmanjšala tudi negotovost glede sposobnosti vlade pri nadaljnjem zadolževanju države, prav tako pa je manj možnosti, da bo Slovenija potrebovala finančno pomoč od zunaj.

Slovensko gospodarstvo nazadovalo za dva odstotka Ocena sicer ostaja nizka, ker je slovensko gospodarstvo po oceni agencije v letu 2013 nazadovalo za dva odstotka, v letošnjem letu pa se bo skrčilo še za 0,7 odstotka.

Moody's med drugim navaja mnenje Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da bodo reforme za rast imele pozitiven učinek šele na srednji rok. Gospodarstvo pa bo še vedno zelo odvisno od izvoza in s tem od okrevanja drugje, še posebej v Nemčiji.

Zvišanje ali poslabšanje ocene Moody's lahko v prihodnje oceno zviša, če se bo nadaljeval napredek pri uravnoteženju gospodarstva neodvisno od izvoza proti trajnim oblikam domačega povpraševanja, skupaj s hitrejšim preobratom pri slabšanju javnih financ, vključno z zadolženostjo.

Ocena se lahko dodatno poslabša, če bo prišlo do bistvenega poslabšanja makroekonomskega položaja države ali ponovnega izbruha zaskrbljenosti glede dostopa do zadolževanja. Poslabša se lahko tudi, če pride do gospodarskih in finančnih pretresov, povezanih s stabilizacijo bančnega sistema.

Moody's napoveduje, da bo brez posebnih dodatnih šokov javni dolg na koncu prestrukturiranja bančnega sistema porasel na 76 odstotkov BDP, potem ko je konec leta 2012 znašal 54,4 odstotka BDP. Ustalil naj bi se šele v letih 2016 in 2017, ko bo za malce presegel 80 odstotkov BDP.

Ne spreglejte