Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
17.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

delnice

Petek, 10. 2. 2012, 17.47

7 let, 2 meseca

Mercatorjeve delnice na tedenski ravni izgubile prek sedem odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanska borza je trgovalni teden sklenila negativno. Indeks SBI TOP je na tedenski ravni izgubil čez dva odstotka, med blue chipi so se najbolj pocenile delnice Mercatorja.

Njihov padec je bil posledica novice, da je Agrokor umaknil ponudbo za nakup 52,10-odstotnega deleža največjega slovenskega trgovca. Za 3,5 milijona evrov poslov Borzni posredniki so v tem tednu, ki je imel zaradi kulturnega praznika samo štiri delovne dni, sklenili za dobrih 3,5 milijona evrov poslov, je povedal Aleksander Kozina iz borznoposredniške družbe GBD. V tej vsoti sicer niso zajeti posli v svežnjih, ki jih je bilo za 700.000 evrov. "Pesimistično usmerjen trg" "Če pogledamo celoten teden, vidimo, da je bil predvsem negativen, da smo imeli kar nekaj slabih informacij, ki zagotovo ne vplivajo dobro na slovenski kapitalski trg, ki je že tako precej pesimistično usmerjen," je dogajanje na borzi ocenil sogovornik. Indeks najpomembnejših podjetij je trgovanje ta teden sklenil pri 570,68 točke, kar je 2,34 odstotka manj kot minuli petek. V četrtek je bil indeks najnižje v zgodovini, in sicer pri 569,05 točke. V indeksu so se na tedenski ravni najbolj pocenile delnice Mercatorja, in sicer za 7,36 odstotka na 129,70 evra. V četrtek so vlagatelji posle z delnicami največjega slovenskega trgovca sklepali celo pri 120 evrov za delnico, kar pomeni, da je v določenem trenutku tečaj delnice padel za 14 odstotkov, je opozoril Kozina. "Odstop Agrokorja je dokaj slaba novica" "Razlog je predvsem v tem, da je Agrokor odstopil od ponudbe za nakup delnic Mercatorja. To je seveda dokaj slaba novica," je pojasnil predstavnik GBD. "Agrokor bi bil mogoče še pripravljen kupiti te delnice. Omenili so, da to ni njihova zadnja beseda, vendar pa pričakujejo ponudbo oz. povabilo. In omenili so tudi, da bo pri vsaki naslednji ponudbi cena nižja. Kar pomeni, da cena 221 evrov za delnico verjetno v nekem krajšem obdobju ni več realna in da bo v primeru, da dejansko pride do prodaje, cena nižja," je opozoril.

Slabo kaže tudi delnicam NKBM Med blue chipi so na tedenski ravni močno zdrsnile še delnice Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ki so šle navzdol za 4,10 odstotka na 3,021 evra. Časnik Dnevnik je sicer ta teden poročal, da je Banka Slovenije vse člane nadzornega sveta NKBM poklicala na zagovor. Kaj bo tema, uradno ni znano, bo pa na sestanku govora tudi o izsledkih postopka nadzora, ki ga je slovenska centralna banka v enem delu v NKBM že opravila in pri tem v povezavi s posli na Hrvaškem ugotovila več sumov kaznivih dejanj.

Tečaj delnic Gorenja se je medtem znižal za 2,38 odstotka na 4,10 evra, navzdol pa ga je potisnil izid petkove skupščine družbe, je povedal Kozina.

"Na tej skupščini so odločali o pooblastilu upravi za nakup lastnih delnic. Podjetje si je želelo iti v nakup z namenom, da bi te delnice uvrstilo na kakšno tujo borzo - na Dunaj, v Varšavo ali na kakšno drugo borzo. Na skupščini je država prek agencije za upravljanje kapitalskih naložb ta sklep zadržala. Posledično je cena samo v ponedeljek izgubila 5,7 odstotka," je dodal.

Med blue chipi so 1,55-odstoten padec zabeležile še delnice Petrola, katerih tečaj se je oblikoval pri 158,30 evra.

Delnice Krke so bile najbolj prometne Tečaj delnic Telekoma Slovenije se ta teden ni spremenil in je ostal pri 70 evrih, v pozitivnem območju pa so tako v indeksu sklenile le delnice Krke. Okrepile so se za 0,59 odstotka na 51,50 evra. Predsednik uprave in direktor novomeškega farmacevta Jože Colarič je sicer v soboto po izbiri bralcev Nedeljskega dnevnika postal Slovenec leta. V zvezi z delnicami Krke je Kozina omenil še, da so bile znova najbolj prometne. Z njimi je bilo od ponedeljka do danes sklenjenih za 1,93 milijona evrov poslov.

Med preostalimi delnicami v prvi kotaciji so trendu padcev sledile delnice Zavarovalnice Triglav (-3,65 odstotka na 10,56 evra), z rastjo pa so na tedenski ravni zaključile delnice Intereurope (+11,11 odstotka na en evro) in delnice Luke Koper (+3,61 odstotka na 8,60 evra).

Ne spreglejte