Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 10. 2018,
13.34

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

7

Natisni članek

TOP 100 SEE Petrol GEN-I NLB NKBM Telekom Slovenije Zavarovalnica Triglav

Torek, 9. 10. 2018, 13.34

5 let, 6 mesecev

Lestvica podjetij, bank in zavarovalnic TOP 100 SEE

Med stotimi največjimi podjetji Jugovzhodne Evrope je 13 slovenskih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

7

Petrol | Petrol se je s svojimi lanskimi prihodki uvrstil na drugo mesto lestvice največjih podjetij Jugovzhodne Evrope (TOP 100 SEE). | Foto Tina Deu

Petrol se je s svojimi lanskimi prihodki uvrstil na drugo mesto lestvice največjih podjetij Jugovzhodne Evrope (TOP 100 SEE).

Foto: Tina Deu

Med prvimi desetimi družbami v regiji po prihodkih v lanskem letu sta dve slovenski, obe iz sektorja energetike. Telekom Slovenije je na 69. mestu, med zavarovalnicami v regiji pa močno prevladujejo slovenske.

Lestvico TOP 100 SEE (Southeastern Europe) vsako leto pripravlja medijsko in analitsko podjetje SeeNews na podlagi prihodkov družb v letu prej.

Slovenija je s 13 podjetji na tem seznamu na drugem mestu, in sicer za (veliko večjo) Romunijo, od koder prihaja 51 od stotih največjih podjetij Jugovzhodne Evrope. Sledijo Srbija z 12 podjetji, Hrvaška z 11, Bolgarija z desetimi, Bosna in Hercegovina z dvema podjetjema in Makedonija z enim.

Pred Petrolom je samo še Dacia

Med slovenskimi podjetji na lestvici TOP 100 SEE sta se najbolje odrezala Petrol, ki je na drugem mestu, in GEN-I na osmem.

Od 12 podjetij, ki so se prvič uvrstila na lestvico, sta dve iz Slovenije: Interenergo se je uvrstil na 46. mesto (osmo med slovenskimi podjetji), Porsche Slovenija pa na 100. mesto.

Drugo najvišje uvrščeno slovensko podjetje na lestvici stotih največjih podjetij v Jugovzhodni Evropi je Gen-I, ki se je povzpel z lanskega 13. na letošnje 8. mesto v regiji. | Foto: Vid Ponikvar Drugo najvišje uvrščeno slovensko podjetje na lestvici stotih največjih podjetij v Jugovzhodni Evropi je Gen-I, ki se je povzpel z lanskega 13. na letošnje 8. mesto v regiji. Foto: Vid Ponikvar

Preostala slovenska podjetja na lestvici stotih največjih v Jugovzhodni Evropi so Holding Slovenske elektrarne na 15. mestu, Revoz na 18. mestu, Krka na 25. mestu, Mercator na 27. mestu, Lek na 43. mestu, Gorenje na 52. mestu, Impol na 60. mestu, Telekom Slovenije na 69. mestu in OMV Slovenija na 80. mestu.

Na vrhu lestvice stotih največjih podjetij Jugovzhodne Evrope je romunski avtomobilski proizvajalec Dacia.

Največji slovenski banki na isti stopnički kot lani

Na seznamu stotih največjih bank Jugovzhodne Evrope se je Nova Ljubljanska banka uvrstila najboljše med slovenskimi bankami – obdržala je sedmo mesto, ki ga je zasedala tudi na lanski lestvici.

Svojo uvrstitev na 14. mestu je obdržala tudi Nova KBM, sledijo ji Abanka na 20. mestu, SKB banka na 28. mestu in UniCredit Banka Slovenija na 31. mestu.

Najvišje uvrščena slovenska banka na lestvici stotih največjih v Jugovzhodni Evropi je ostala na sedmi stopnički. | Foto: Ana Kovač Najvišje uvrščena slovenska banka na lestvici stotih največjih v Jugovzhodni Evropi je ostala na sedmi stopnički. Foto: Ana Kovač

Med prvimi petimi zavarovalnicami štiri slovenske

Med zavarovalnicami pa gresta v Slovenijo prvi dve mesti. Zavarovalnica Triglav vodi tako doma kot v vsej regiji ter ima skoraj toliko prihodkov kot drugouvrščena Zavarovalnica Sava in hrvaška zavarovalnica Croatia osiguranje skupaj.

Skupaj s še dvema slovenskima zavarovalnicama, ki sta se uvrstili najvišje na regijski lestvici TOP 100 (Adriatic Slovenica na četrtem in Vzajemna zdravstvena zavarovalnica na petem mestu), imata zavarovalnici Triglav in Sava skoraj 28-odstotni delež med stotimi največjimi zavarovalnicami v Jugovzhodni Evropi.

Med petimi največjimi zavarovalnicami Jugovzhodne Evrope so štiri slovenske, prva doma in v vsej regiji je (prepričljivo) Zavarovalnica Triglav. | Foto: Bor Slana Med petimi največjimi zavarovalnicami Jugovzhodne Evrope so štiri slovenske, prva doma in v vsej regiji je (prepričljivo) Zavarovalnica Triglav. Foto: Bor Slana

Velika rast prihodkov v regiji, še večja rast dobičkov

Za uvrstitev na lestvico TOP 100 SEE se poteguje več kot 2.900 nefinančnih podjetij iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Moldavije, Romunije, Srbije in Slovenije. Iz istih držav pripravljajo tudi lestvice bank po skupni vrednosti in zavarovalnic po obračunanih premijah.

Prihodki stotih družb z letošnje lestvice so dosegli 113,9 milijarde evrov, kar je 12,5 odstotka več od prihodkov lani uvrščenih podjetij. To, še bolj pa letna rast dobička za 22 odstotkov, na 4,9 milijarde evrov, gotovo nakazuje na gospodarsko rast v lanskem letu, pojasnjujejo snovalci lestvice, ki so jo letos pripravili enajstič.

Žal pa na lestvici desetih najbolj dobičkonosnih podjetij Jugovzhodne Evrope ni nobenega slovenskega podjetja, na njej močno prevladujejo energetska podjetja iz drugih držav regije.

Ne spreglejte