Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
16.33

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

golf

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 16.33

7 let, 7 mesecev

Med igralci golfa je vse bolj priljubljeno zavarovanje sreče

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Golf tudi v Sloveniji izgublja sloves športa premožnih elit. A sanjski zadetek v polno vas lahko stane več, kot znaša vaša plača. Zato je takšno srečo bolje zavarovati.

Zavarovanja običajno sklepamo zato, da nas zaščitijo pred neprijetnimi življenjskimi okoliščinami, ko nas sreča pusti na cedilu. Poškodba ali kraja avtomobila, naravne nesreče, ki prizadenejo naš dom, izguba bližnjega, od katerega smo bili finančno odvisni, nenadna odpoved že plačanih počitnic, zavarovanje bolezni in poškodb ter vrsta drugih bolj ali manj smiselnih zavarovanj.

Obstajajo pa tudi zavarovanja, ki jih ljudje kupujejo zato, da jih zaščitijo pred posledicami nenavadno velike sreče. Povsod po svetu, izrazito pa na Japonskem in v Veliki Britaniji, je med igralci golfa vse bolj priljubljeno zavarovanje, s katerim se zaščitijo pred finančnimi posledicami v primeru tako imenovanega zadetka v polno oziroma zadetka "hole in one".

Možnost zadetka je 1:12.500 Zamah, s katerim igralec pošlje žogico naravnost v luknjo, je sicer izjemno redek, a občasno se kateremu le nasmehne sreča. Matematiki so izračunali, da ima povprečen golfist okoli 1:12.500 možnosti zadetka "hole in one", profesionalni igralec pa 1:2.500.

Med golfisti obstaja nenapisano pravilo, ki je del golfske etike in se ga dosledno držijo. Kdorkoli, ki zadane "hole in one", namreč plača pijačo vsem prisotnim igralcem. Nekateri tuji klubi imajo obvezno pogostitev ob teh srečnih trenutkih zapisano v statutu, japonski golfisti pa ob sanjskem uspehu prijateljem in članom družine celo podarjajo draga darila.

Zapitek vas lahko olajša za več tisočakov "Sam takšne sreče še nisem imel, sem bil pa priča takšnemu dogodku na turnirju, kjer sta kar dva igralca zadela 'hole in one'," pojasnjuje izkušeni slovenski golfist David Mir. "Po turnirju smo bili vsi igralci povabljeni na pijačo. Pili smo viski Chivas, račun za zapitek pa je znašal okoli štiri tisočake. Zato je takšno zavarovanje definitivno smiselno in nujno," še dodaja Mir.

Število zavarovalnic po svetu, ki ponujajo zavarovanja "hole in one", narašča. Nekatere so ozko specializirane zgolj za ta zavarovanja, preostale pa jih običajno prodajajo v paketu z drugimi storitvami, kot je zavarovanje opreme ali osebne odgovornosti. Britanska zavarovalnica Golfplan na primer pokrije od 250 do 400 evrov stroškov za proslavitev sanjskega udarca.

V Sloveniji zavarovanje omejeno na dva tisoč evrov V Sloveniji takšno zavarovanje nudi Diners Club Golf Card, ki s svojimi ugodnostmi zajema posebni življenjski slog golfistov. Če s prvim udarcem zadenete določeno luknjo, vam Diners Club zagotovi kritje zapitka v vrednosti deset evrov na osebo in velja samo za osebe na listi rezultatov, vendar v skupnem znesku ne več kot dva tisoč evrov.

Pogoj za uveljavljanje zavarovalnine je, da se tekmuje na uradnem golfturnirju in na uradnem igrišču v Sloveniji ter z razdalje, ki so veljavne za par 3 (približno 78−201 metrov). "Hole in one" mora biti ustrezno dokumentiran s strani pooblaščenih oseb turnirskega vodstva in pooblaščenih oseb golfigrišča.

Slovenske zavarovalnice zavarujejo le organizatorje turnirjev Zavarovanj pa ne sklepajo le posamezniki, temveč tudi organizatorji turnirjev, ki srečneže v takih primerih bogato nagradijo. Nagrade, ki po svetu znašajo tudi milijon dolarjev, tako izplačajo zavarovalnice.

Slovenske zavarovalnice ponujajo zgolj zavarovanja organizatorjem golf turnirjev, ki razpišejo nagrado za zadetek z enim udarcem. V tem primeru zavarovalnica krije stroške nagrade. Višina kritja je običajno fakturna vrednost nagrade. Zavarovalna premija je odvisna od vrednosti nagrade, zahtevnosti igrišča, možnosti zadetka, števila in nivoja golfistov ter podobno. Tovrstna povpraševanja sicer niso pogosta, jih pa nekaj beležijo, so nam odgovorili iz vseh večjih slovenskih zavarovalnic.

Zavarovalne pogodbe so stvar pogodbenega razmerja med zavarovalnicami in poslovnimi partnerji ter predstavljajo poslovno skrivnost, zato jih ne želijo razkriti.

"Zavarovalce obravnavamo individualno, skladno z njihovimi potrebami, pričakovanji in preferencami, premija zavarovanja in kritje se zato od primera do primera razlikujeta ter sta odvisna od zahtev povpraševalca in individualnega pristopa," so nam še pojasnili v Zavarovalnici Maribor.

Ne spreglejte