Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2011,
19.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

blokirani računi gradbeništvo

Sreda, 15. 6. 2011, 19.37

7 let, 2 meseca

Maja v Sloveniji 6173 podjetij z blokiranimi računi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji je bilo maja 6173 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, največ v gradbeništvu in trgovini, kažejo podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

S tem se je število pravnih oseb, ki so imele račun blokiran vsaj pet dni, v primerjavi z aprilom znižalo za 3,2 odstotka, v primerjavi z majem lani pa povišalo za 22,9 odstotka. Vse več gradbenih podjetij z neporavnanimi računi Glede na podatke Ajpesa je izmed vseh pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi maja v dejavnosti gradbeništva delovalo 1400 teh oseb oz. 22,7 odstotka. V letu dni se je število gradbenih podjetij z dospelimi neporavnanimi obveznostmi povečalo za 25,8 odstotka. V dejavnosti trgovina ter vzdrževanje in popravila motornih vozil je bilo maja 1290 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi oz. 20,9 odstotka vseh. Število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi v tej dejavnosti se je glede na maj lani povišalo za 33,1 odstotka.

Še naprej se povečuje tudi povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pravnih oseb. Maja je znašal 485,8 milijona evrov, kar je 8,6 odstotka več kot aprila in 80 odstotkov več kot maja lani.

Najvišji znesek je bil v dejavnosti gradbeništva, kjer je znašal 143,3 milijona evrov (5,5 odstotka več kot aprila in 92,6 odstotka več kot maja lani). Med panogami po višini dospelih neporavnanih obveznosti so gradbeništvu maja sledile finančne in zavarovalniške dejavnosti (77,5 milijona evrov), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (63,3 milijona evrov) in trgovina (58,8 milijona evrov). Na podjetja iz teh štirih panog je maja odpadlo skupno 70,5 odstotka vseh neporavnanih računov.

Iz podatkov so izvzeti samostojni podjetniki Podatki Ajpesa sicer zajemajo vse pravne osebe razen samostojnih podjetnikov ter se nanašajo samo na blokade bančnih računov, ki so neprekinjeno trajale pet dni ali več. Podatki prav tako zajemajo le tiste neporavnane obveznosti, za katere so že bili izdani izvršljivi sklepi o prisilni izterjavi, na primer s strani davčne uprave ali sodišč.

Ne spreglejte