Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2019,
17.22

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

12

Natisni članek

SDH Lidia Glavina Andrej Božič državno lastništvo

Sreda, 27. 3. 2019, 17.22

5 let, 1 mesec

Lidija Glavina odhaja z mesta predsednice uprave SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

12

Lidia Glavina | Lidija Glavina se poslavlja z vrha uprave SDH. | Foto STA

Lidija Glavina se poslavlja z vrha uprave SDH.

Foto: STA

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina se je z nadzornim svetom dogovorila o sporazumnem predčasnem odhodu iz uprave holdinga. Začasno bo vodenje upravljavca državnega premoženja prevzel dosedanji prvi nadzornik SDH Igor Kržan, sta po današnji seji nadzornega sveta povedala Kržan in Glavina.

O odhodu Glavine s čela SDH se je sicer ugibalo že kar nekaj časa. Kot je ob robu seje poudaril Igor Kržan, je SDH v obdobju, ko ga je vodila Lidija Glavina, beležil zelo dobre rezultate, ki imajo trende izboljševanja. "Kljub odprodaji nekaterih ključnih naložb je SDH lani po preliminarnih podatkih dosegel 6,3-odstotni donos kapitala, kar presega zastavljene cilje," je povedal Kržan.

Dušan Zorko
Novice Kdo so nova imena v igri za vrh Slovenskega državnega holdinga

Najresnejši kandidat za naslednika Glavine je Andrej Božič

Zatrdil je, da se po izteku začasne funkcije predsednika uprave SDH ne bo prijavil na razpis. Pričakuje, da bo nov predsednik s polnim mandatom imenovan v največ dveh mesecih. Kot najresnejši kandidat za ta položaj se v javnosti že nekaj časa omenja nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik Andrej Božič, ki je trenutno član uprave holdinga.

Vodenje nadzornega sveta bo medtem s 1. aprilom prevzela njegova dosedanja članica Karmen Dietner, je še napovedal Kržan.

Glavina je dejala, da SDH zapušča v odličnem položaju in z rekordnimi rezultati: "Na svoje delo v tej instituciji sem ponosna, a je napočil čas, da grem novim izzivom naproti in najdem nekaj drugega." Poudarila je, da bo novo vodstvo nadaljevalo z odprtimi projekti, ni pa izrecno zanikala možnosti, da bi lahko ostala v SDH. Dodala je, da se ne bo prijavila na razpis za enega od članov poslovodstva državnega upravljavca nepremičnin DSU.

Kot najverjetnejši naslednik Lidije Glavine na čelu SDH se omenja nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik Andrej Božič, ki je trenutno član uprave holdinga. | Foto: STA , Kot najverjetnejši naslednik Lidije Glavine na čelu SDH se omenja nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik Andrej Božič, ki je trenutno član uprave holdinga. Foto: STA ,

Damjan Belič
Novice Belič stoji za odločitvijo glede dviga plač uprave SDH

Nadzorni svet je sejo po kadrovski odločitvi nato nadaljeval z drugimi točkami, a jo je zvečer prekinil in jo bo nadaljeval v ponedeljek, so sporočili iz SDH. Do konca marca naj bi sicer holding pripravil naložbeni dokumenta glede naložbe v Istrabenz Turizem, ki je del strategije konsolidacije državnih naložb v turističnem sektorju.

Mandat Glavine najbolj zaznamovala privatizacija NLB

Glavina je bila na čelu uprave SDH od julija 2016, ko je najprej kot nadzornica holdinga – v nadzorni svet jo je državni zbor imenoval spomladi 2015 – začasno prevzela vajeti upravljavca državnega premoženja, nato pa je februarja 2017 dobila tudi poln mandat.

Vodenje holdinga je poleti 2016 prevzela sredi vročega dogajanja v Luki Koper z delavskim uporom, ki je s položaja odnesel njenega predhodnika Marka Jazbeca. Vstopila je torej v zgodbo o nesoglasjih med vodstvom upravljavca koprskega pristanišča in SDH, ki se je zaključilo leto pozneje z razrešitvijo predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića.

Njen mandat je sicer najbolj zaznamovala privatizacija NLB, v njenem času pa je bil zaključen tudi zahteven postopek reševanja in prodaje koprskega Cimosa italijanski družbi TCH Cogeme oziroma skladu Palladio Finanziaria.

Glavina je bila tretja predsednica uprave SDH od njegove uradne vzpostavitve junija 2014, ko se je ta preoblikoval iz Slovenske odškodninske družbe. Pred njo sta bila na tem položaju Marko Jazbec in Matej Pirc. Igor Kržan bo tako vsaj začasno četrti človek na čelu upravljavca državnega premoženja.

Ne spreglejte