Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2018,
10.47

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

9

Natisni članek

SDH Damjan Belič plača Lidia Glavina

Petek, 5. 1. 2018, 10.47

6 let, 3 mesece

Belič stoji za odločitvijo glede dviga plač uprave SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

9

Damjan Belič | Foto STA

Foto: STA

Odločitev za dvig plač dvočlanski upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH) je bila sprejeta po temeljitem premisleku, ob primerjavi s plačami v drugih finančnih ustanovah, med njimi v t. i. slabi banki (DUTB), je dejal prvi nadzornik SDH Damjan Belič.

Belič je spomnil, da sta plači še vedno nižji od omejitev t. i. Lahovnikovega zakona, ki za SDH sicer ne velja. "Za odločitvijo stojim," je dodal. Kot edini resni pomislek glede odločitve, sprejete tik pred božično-novoletnimi prazniki, prepoznava trenutek, v katerem je bila sprejeta. Prišla je namreč pred volitvami, v razgretem ozračju pritiskov javnega sektorja na vlado glede dviga plač. "S tem pomislekom se lahko strinjam, a to je političen argument," je zatrdil in pristavil, da nadzorni svet SDH ukrepa na podlagi strokovnih argumentov.

Ob tem se je vprašal, kdaj sploh je primeren čas za dvig plač vodstva v ustanovi, kot je SDH. "Za svojo odločitvijo stojim in v primeru ponovnega odločanja bi se odločil enako," je povedal. Bo pa skladno s sklepom vlade, ki je v četrtek od njega terjala pojasnilo glede povišanja plač predsednici in članici uprave SDH, poročilo pripravil do roka, ki se izteče v torek. Razpravo o svojem odgovoru tako pričakuje na naslednji seji vlade.

Belič v vladnem sklepu ne vidi nezaupnice njemu ali nadzornemu svetu kot celoti. V sklepu besede nezaupnica ni, niti ga tako sam ne tolmači, je navedel. Je pa to po njegovih besedah v vsakem primeru legitimna zahteva vlade.

Glavini in Drobne Popovičevi so osnovno bruto mesečno plačo nadzorniki SDH dvignili za okoli 40 odstotkov, na skoraj 15.500 oz. nekaj manj kot 14.000 evrov bruto. | Foto: STA , Glavini in Drobne Popovičevi so osnovno bruto mesečno plačo nadzorniki SDH dvignili za okoli 40 odstotkov, na skoraj 15.500 oz. nekaj manj kot 14.000 evrov bruto. Foto: STA ,

Ob tem je podčrtal, da sta plači predsednice uprave Lidie Glavina in članice Nade Drobne Popovič tudi po občutnem dvigu še vedno za približno četrtino nižji od zgornje dovoljene meje po t. i. Lahovnikovem zakonu, ki omejuje plače v državnih in občinskih podjetjih, pa čeprav se ta za SDH ne uporablja, saj zakon o SDH dovoljuje plačni paket, ki presega te omejitve.

Ob tem je pojasnil, da se holding primerja s podobnimi mednarodnimi ustanovami in Slovenija potrebuje privlačne plačne pogoje, če želi dobiti dobre upravljavce državnega premoženja. Ob tem je ocenil, da so rezultati SDH glede donosnosti kapitala primerljivi s preostalimi podobnimi ustanovami po Evropi. Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh je tako v letu 2016 zaslužil 196 tisoč evrov bruto plače, donedavna izvršna direktorja Koršič in Škrubej pa 129 tisoč oz. 148 tisoč evrov.

Ne spreglejte