Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
12.12

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

farmacevtska industrija dobiček poslovanje Krka

Četrtek, 25. 1. 2024, 12.12

3 mesece

Krka lani z rekordnimi prihodki, a manjšim dobičkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Krka Novo mesto | Foto STA

Foto: STA

Skupina Krka je lani po prvi oceni prihodke od prodaje povečala za pet odstotkov na 1,81 milijarde evrov. "V letu 2023 smo zabeležili največjo prodajo v zgodovini," je povedal predsednik uprave in generalni direktor družbe Jože Colarič. Čisti dobiček se je zaradi negativnih tečajnih razlik znižal za 14 odstotkov in dosegel 311,2 milijona evrov.

"Po prvih ocenah smo kljub inflacijskim pritiskom lani zabeležili do zdaj največji dobiček iz poslovanja v višini 397,6 milijona evrov. To je štiri odstotke več kot lani," je na današnji novinarski konferenci navedel Jože Colarič. Lansko poslovanje je označil za uspešno. "Z dobrim poslovnim modelom in nenehnim prilagajanjem na različnih področjih poslovanja smo bili kos najrazličnejšim izzivom," je dodal.

Načrtujejo za 150 milijonov evrov naložb

V skupini so lani registrirali 14 novih izdelkov ter na različnih trgih končali 698 registracijskih postopkov. Naložbe so znašale 131,2 milijona evrov. Za letos jih načrtujejo še več, in sicer za dobrih 150 milijonov evrov. V skupini ob tem za letos načrtujemo prodajo izdelkov in storitev v višini 1,85 milijarde evrov in dobrih 310 milijonov evrov čistega dobička.

V Krki so danes razkrili, da sta podjetji Krka in Laurus Labs iz Indije, ki pogodbeno sodelujeta že več let, njuni posli pa se dopolnjujejo, dosegli dogovor o ustanovitvi skupnega podjetja Krka Pharma v Hyderabadu v Indiji. V njem bo imela Krka 51-odstotni delež, Laurus pa 49-odstotnega. V podjetju bodo pripravili načrt za vstop na indijski trg in druge trge zunaj EU, na katerih Krka in Laurus s svojimi končnimi izdelki še nista navzoča.

Rast prodaje na večini trgov

Skupina je lani rast prodaje dosegla na večini prodajnih trgov. Po prodaji je bila največja regija Vzhodna Evropa, kjer so prodali za 594 milijonov evrov izdelkov. Glede na leto prej je bilo to pet odstotkov manj. V Ruski federaciji je bila količinska rast prodaje sedemodstotna. V evrskem znesku se je zmanjšala za deset odstotkov, v rubljih pa povečala za 15 odstotkov. Ker ščitenje tečaja rublja z izvedenimi finančnimi instrumenti ni mogoče, ga ščitijo naravno z nakupi blaga in storitev v rubljih, so pojasnili. Rast so beležili tudi na večini drugih trgov v tej regiji.

Sledila je regija Srednja Evropa s 397,1 milijona evrov prodaje in devetodstotno letno rastjo. V regiji Zahodna Evropa so prodali za 369,6 milijona evrov in dosegli 13-odstotno rast prodaje. V regiji Jugovzhodna Evropa so prodali za 249,3 milijona evrov, kar je 11 odstotkov več. V Sloveniji so prodali za 113,8 milijona evrov izdelkov in storitev, kar predstavlja 6,3-odstotni delež prodaje skupine. Rast je bila desetodstotna. Glavnino so ustvarili s prodajo izdelkov.

Ne spreglejte