Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2011,
9.39

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Elan preiskava

Sreda, 14. 9. 2011, 9.39

7 let, 3 mesece

Kriminalisti iskali dokaze o spornih poslih v Elanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so v preiskavi suma gospodarskega kriminala v Elanu opravili 12 hišnih preiskav in začasno pridržali tri osebe.

Med pridržanimi je bil tudi predsednik uprave Elana Robert Ferko, ki je vse očitke o zlorabi položaja zanikal. Kriminalisti bodo preiskavo nadaljevali s preučitvijo zasežene dokumentacije. Dvanajst preiskav stanovanjskih prostorov Preiskovalci so na podlagi odredb sodišča na območju Gorenjske, Ljubljane in Primorske izvedli 12 preiskav stanovanjskih prostorov, poslovnih prostorov in osebnih vozil. Iskali so dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki jih je osumljenih več fizičnih in pravnih oseb. Elan naj bi oškodovali za več kot 300.000 evrov Sumi nepravilnosti se nanašajo na izplačevanje nagrade in prodajo nepremičnin ter premičnin. Preiskovalci so pridržali tri osebe, med katerimi naj bi bil poleg Ferka še direktor kadrovske agencije A.S.O. Osumljeni so, da so oškodovali Elan za več kot 300.000 evrov.

Kriminalisti so s preiskavami začeli zgodaj zjutraj, ko so pridržali tudi predsednika uprave Elana. Okrog poldneva so Ferka pripeljali na sedež podjetja v Begunjah, kjer so prav tako že od jutra zbirali dokumentacijo. Ferku so zasegli ipad in iphone, v poslovni stavbi pa jim je izročil tudi vso zahtevano dokumentacijo.

Sporno nakazilo agenciji A. S. O. Ferku očitajo zlorabo položaja zaradi izplačila nagrade v višini 80.000 evrov prek kadrovske agencije A.S.O in domnevno prilagojene fakture, prodaje nekaterih stanovanj in garaže v Ljubljani ter plovila Power 48, je pojasnil Ferkov zagovornik Andrej Simonič.

"Vse, kar je bilo narejeno, je neproblematično" Ferko, ki je že v preteklosti zavrnil očitke o nepravilnostih, je ob odhodu iz podjetja okrog 16. ure ponovno izpostavil, "da je bilo vse, kar je bilo narejeno, neproblematično". "Če kdo misli, da bi lahko delal drugače ali bolje, pa naj izvoli," je pozval Ferko, ki se lahko pohvali z izboljšanjem poslovanja podjetja.

"Kriminalisti spremljajo to podjetje, odkar sem jaz v njem" Ferko je spomnil tudi, da današnji obisk kriminalistov ni bil edini v Elanu. "Kriminalisti spremljajo to podjetje, odkar sem jaz v njem. Vso dokumentacijo pa smo predali tudi že drugim institucijam," je poudaril in spomnil, da je Elan prejel v zelo slabem stanju, ko so lastniki menili, da mora podjetje v stečaj.

Zupančič začasni član uprave Elana, Ferko ostaja predsednik Predsednik nadzornega sveta Aleš Zupančič je zaradi teh dogodkov sklical izredno sejo, na kateri so nadzorniki sklenili, da bodo z odločitvijo o usodi Ferka počakali na izsledke posebne revizije. Z namenom zagotavljanja stabilnosti v družbi pa so za začasnega člana uprave imenovali kar Zupančiča, ki je sicer zaposlen v PDP.

Kot je po seji povedal Zupančič, so sklenili, da sam začasno za najdlje šest mesecev vstopi v upravo Elana, njegovo mesto predsednika nadzornega sveta pa bo prevzela Kristina Rovšek iz Triglav naložb. Elan bo tako imel tričlansko upravo, poleg Ferka in Zupančiča tudi dosedanjo članico Andrejo Košir.

Naslednja seja nadzornega sveta Elana je predvidena za 26. september, ko naj bi bili že znani izsledki posebne revizije, katere zaključek je predviden za prihodnji teden. Takrat naj bi bilo tudi jasno, ali bo Ferko, ki je že 19. direktor podjetja v zadnjih 22 letih, še ostal na funkciji predsednika uprave.

O menjavi so razmišljali že prejšnji nadzorniki Ferka je zaradi domnevnih nepravilnosti nameraval odstaviti že prejšnji nadzorni svet, ki pa je nato zaradi medsebojnih nesoglasij sam odstopil. Ta mesec posebni revizor pregleduje vse posle, za katere so posamezni člani bivšega nadzornega sveta ocenjevali, da so sporni, predvsem posle v zvezi s prodajo nepremičnin, posle s kadrovskimi agencijami, podlage za morebitno odprodajo družbe Elan Sportartikel in posle, povezane s projektom smučarskega čevlja.

Nadzorniki Elana na današnji skupščini drugih tem razen ukrepanja zaradi predkazenskega postopka in suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ni obravnaval. Tako niso govorili niti o poslovanju Elana, ki sicer tudi v času preiskave normalno teče dalje.

Prijava tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije Bivši nadzornik Marko Jaklič je podal tudi prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije, ki je s postopkom preverjanja suma koruptivnega dejanja odgovornih oseb poslovodstva in nadzornih organov v skupini Elan začela junija. Komisija je v svojem dosedanjem poteku postopka pridobila in zavarovala precej dokumentacije ter podatkov in opravila uradne razgovore s 14 osebami, med katerimi imajo sedaj nekatere status zaščitenih prijaviteljev.

Komisija je zaradi ugotovljenih kršitev k zadevi pritegnila inšpektorat za delo, davčno upravo, urad za preprečevanje pranja denarja in Nacionalni preiskovalni urad. Postopek iz pristojnosti komisije pa poteka vzporedno s predkazenskim postopkom, ki ga usmerja kranjsko državno tožilstvo in je tudi po oceni komisije stekel zelo hitro.

V PDP pričakujejo, da se bodo stvari čimprej razjasnile Komisija v okviru preiskave nadaljuje s svojimi aktivnostmi, ki vključujejo tudi preverjanje ravnanja odgovornih oseb lastnikov Elana, to je Kapitalske družbe, Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) in Triglav Naložb. V PDP, ki je največji družbenik Elana, sicer pričakujejo, da se bodo morebitne nepravilnosti čim prej razjasnile in čim manj vplivale na postopke iskanja strateškega partnerja in dokapitalizacije.

V hišnim preiskavah so kriminalisti zasegli poslovno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov. Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom in preučitvijo zaseženih podatkov. Policija bo z vsemi novimi ugotovitvami dopolnila do sedaj posredovana obvestila kranjskemu državnemu tožilstvu.

Ne spreglejte